Bo fick falskt dödsbesked

NYHETER

"Din pappa har dött", stod det i brevet från Skatteverket.

Men Bo Lorentzsons pappa var redan död.

– Eftersom jag är adopterad väcktes det en del grubblerier i skallen, säger han.

Bo Lorentzson fick ett felaktigt dödsbesked om att hans pappa hade dött. Skatteverket hade blandat ihop hans pappa och en annan person.

Sommaren 2007 fick Bo Lorentzson i Nynäshamn det oväntade beskedet att hans pappa hade avlidit. I brevet fanns dödsbouppteckningen och information om begravningen.

– Jag blev helt knäckt och tog väldigt illa vid mig. Jag gick och grubblade och fick dålig sömn. Hela sommarsemestern blev förstörd, säger Bo Lorentzson.

Personen som dödsbeskedet gällde hade bott på ett vårdhem och haft en god man. Bo fick ringa många samtal innan alla hade förstått att något hade blivit fel.

Väckte funderingar

Bo Lorentzson pappa hade varit död i flera år när det falska dödsbeskedet kom. Trots det mådde Bo dåligt av misstaget. En orsak till det är att han är adopterad.

Mannen som hade dött bodde utanför Österund, bara tio mil från den plats där Bo själv hade vuxit upp.

– Det dök upp en del grubblerier i skallen. Jag började fundera på om det var något konstigt med adoptionen. På 40-talet var det ju ingen självklarhet att man fick adoptera. Det var en del turer kring det där innan mina föräldrar fick adoptera mig, säger han.

Skatteverket ville först inte erkänna att något hade blivit fel. Myndigheten stod fast vid att det fanns ”sakuppgifter” som visade att det var Bos pappa som hade dött.

– Men jag såg i uppgifterna att det var fel person. Jag vet ju vad min pappa hette och var han bodde. Då förstod de snart att något hade blivit fel, säger han.

Fel hos Skatteverket

Det visade sig att Skatteverket hade blandat ihop två mäns personnummer när kyrkan lämnade ifrån sig ansvaret för folkbokföringen 1991. Flera siffror i deras personnummer hade kastats om.

Bo har inte haft någon kontakt med den döde mannens barn som förmodligen också måste ha fått en chock när en okänd persons namn dök upp i sammanhanget. Det skulle ju betyda att de hade en bror som de inte kände till.

Händelsen är anmäld till Justitiekanslern och Bo fick i dag besked om att han får 5 000 kronor i skadestånd för sitt lidande.

– Det känns lite som ett hån. Jag hade förväntat mig att få mer som plåster på såren. Egentligen är det inte pengarna som är det viktigaste, men ingen har ens bett om ursäkt, säger han.