”Det känns förjävligt”

Stor besvikelse i Trollhättan två dagar efter chockbeskedet

1 av 5 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Vad känner du efter att Koenigsegg drar sig ur Saabaffären? Sven-Åke Rees, 84 år: – Den var mysko från början. Men jag känner mig sviken. Saab är Trollhättans ryggrad.
NYHETER

Besvikelsen är stor i Trollhättan två dagar efter chockbeskedet om Saab.

I dag var det tänkt att företagets vd Jan-Åke Jonsson skulle prata om den nya ägaren på ett framtidsforum i staden.

Men det blev inte riktigt så.

– Det känns för förjävligt och otroligt vemodigt just nu, säger Trollhättebon Björn Laurell, 44.

För General Motors är bilmärket Saab en liten del av verksamheten. Men för Trollhättan och invånarna är Saab lika med jobb och utveckling.

Nästan alla som bor här känner någon som jobbar på Saab.

Många undrar nu vad som kommer att hända om företaget tvingas lägga ner.

– Vi lever redan i region som har hög arbetslöshet, jag vågar inte tänka på vad som händer om Saab försvinner. Det får bara inte hända, säger Ivana Miljkovic, 25.

Stor besvikelse

Stämningen i staden två dagar efter chockbeskedet är minst sagt orolig. Alla Aftonbladet träffar uttrycker stor besvikelse över att Koenigsegg drog sig ut affären.

– Vi trodde att det äntligen skulle ordna sig den här gången. Så det är klart vi känner oss svikna att Koenigsegg inte fullföljer det här, säger Jakob Kadesjö, 24 år.

Men trots turbulensen kring den svenska bilindustrin har Trollhättan haft en stadig befolkningsökning de senaste åren. Det är mycket tack vare Saab.

Företaget har cirka 3 700 anställda i staden. Och det som händer Saab berör hela kommunens drygt 54 000 invånare.

– Det är vår ryggrad och det är den industri som har fått staden att växa. Men vi är envetna här, vi har legat på rygg förr och rest oss igen, säger Sven-Åke Rees, 84 år som passerar över torget i centrala Trollhättan.

”Fullt upp”

Några hundra meter därifrån ligger kommunhuset. För det socialdemokratiske kommunalrådet, Gert-Inge Andersson, är det bråda dagar just nu. Telefon ringer hela tiden.

– Vi har fullt upp och jobbar aktivt med att få fram olika lösningar. Vi för samtal med både regeringen, oppositionen och med ägaren GM, säger han.

Gert-Inge Andersson har under hela den av vånda präglade utvecklingen för Saab varit optimist. Och han har fortfarande samma inställning – situationen ska lösas på något sätt.

– Jag vill inte prata om någon nedläggning, jag tror fortfarande att det finns en lösning på det här. Saab kommer att finnas kvar och nå framgång, det är min övertygelse.

Framtidsforum

I dag håller Trollhättan stad och Vänerborgs kommun ett så kallat framtidsforum på Innovatum Teknikparken i Trollhättan. En av talarna är Saabs vd Jan-Åke Jonsson.

Tanken var att han skulle prata om Saabs nya ägare och framtidsmål.

Men det blev inte riktigt så.

– Först ställde han in. Men sen ringde han upp och sa att han skulle komma. Nu vet vi inte riktigt vad han kommer att prata om, men efter allt som har hänt är vi alla nyfikna på vad han har att säga, säger Pär Löwenlid, näringslivschef i Trollhättans Stad.

Jan-Åke Jonsson gick inte att nå på torsdagen. Och ägaren General Motors väntar med att kommentera framtiden för Saab efter styrelsemötet på tisdag.

Invånarna i Trollhättan kan inte göra mycket mer än att vänta. Samma budskap som Saab nu kommunicerar i sina reklamfilmer: Fortsättning följer.

FAKTA

VI 5 EXTRA