”Mardröm om de lade ner fabriken”

Foto: Thomas Johansson
Maria Zakariassons, 40, och Mats Roos, 47.
NYHETER

Hoppet om jobb och en ljus framtid släcktes över en natt.

För paret Maria Zakariasson och Mats Roos kom den misslyckade Saab-affären som en chock.

– Just nu är allt väldigt turbulent, säger de.

De kallar sig själva ett tvättäkta Saab-par. För 15 år sen möttes Maria Zakariassons, 40, och Mats Roos, 47, blickar på fabriken i Trollhättan och sen dess har deras förhållande varit en berg-och-dalbana. Inte på grund av stormiga känslor, utan på grund av Saab.

Under hösten hade det börjat ljusna efter en lång period med ägarturbulens kring bilföretaget. Den nya ägaren Koenigsegg kändes precis som den kraft Saab behövde. Och Maria, som i våras blev av med sin anställning efter 20 år på Saab, fick löfte om att få komma tillbaka till den efterlängtade arbetsplatsen.

– Det lyste verkligen framgång både för oss och för Saab.

Affärsplanen såg bra ut och det kändes som att Koenigsegg ville Saab väl, säger Mats vid köksbordet hemma i lägenheten i centrala Trollhättan.

Vände ner

Men i går vände allt neråt. Igen.

– När beskedet att Koenigsegg hoppar av affären kom i tisdags kändes allt hopplöst. Först trodde vi att det var ett dålig ett skämt. Men efter ett tag gick det upp för oss att det var på allvar. Vi visste inte vad vi skulle tro, säger Maria.

När Mats åkte till jobbet i morse visste han inte mer än det han fått reda på genom medierna.

Utanför grindarna till fabriken hade journalisterna samlats, men inte många av Saab-anställda hade lust eller ork till att prata.

– Stämningen var bitter. Vi visste ju inte vad vi skulle säga eftersom vi inte hade en aning om vad som hände, säger Mats.

Lever i ovisshet

Under dagen höll ledningen ett kort möte där de anställda informerades om vad som var på gång. Beskedet var att man avvaktar GM:s styrelsemöte som hålls på tisdag nästa vecka.

Då väntas den amerikanska biljätten ta beslut vad den ska göra med Saab.

– Tills dess får vi leva i ovisshet. Vi får jobba på som vanligt, och inte försöka tänka så mycket på vad som kan hända, säger Mats.

Det värsta som skulle kunna inträffa är att Saab är tvunget att lägga ner. Och även om Mats och Maria tror på en lösning har paret i god tid försökt anpassa sig för en period i arbetslöshet.

– Det skulle vara en mardröm om de lägger ner fabriken. Men vi har sett över vår ekonomi och har skurit ner på allt det onödiga.

– Och vi inser att det blir svårt om vi båda blir arbetslösa eftersom det är ont om jobb i hela regionen. Men vi får kämpa på, säger Maria.

"Det vänder"

Både hon och Mats önskar att regeringen och näringsminister Maud Olofsson hade tagit större ansvar för Saab och Trollhättans befolkning.

– Det verkar som att de har gett upp snabbare än vi. Man hade ju önskat att de engagerade sig lite mer för alla arbetstillfällen som riskerar att försvinna här i Trollhättan.

Men även om det ser dystert ut i nuläget tror paret att det löser sig till slut.

– Vi har varit nere för räkning tidigare och kommit tillbaka. Och vi kommer att göra det igen. Berg-och-dalbanan vänder snart upp igen, säger Mats.