Slakteriers veterinärer ifrågasätts

NYHETER

När gårdar med vanvårdade grisar ska granskas görs inspektionerna av köttbranschens egna veterinärer från företaget Svenska Djurhälsovården. Företaget ägs av slakterierna och bönderna anlitar deras veterinärer för att arbeta med djurens hälsa. Men branschveterinärerna är inte trovärdiga, anser experter som Ekot i Sveriges Radio har kontaktat.

– Under mina år som djurskyddsinspektör har jag aldrig uppfattat att Svenska Djurhälsovården överhuvudtaget arbetar med djurskydd. De flesta ser bara till kundrelationen man har med sin uppdragsgivare – som faktiskt är lantbrukaren – och inte till djurens bästa, säger Jan-Erik Andersson, djurskyddsinspektör i Uppsala, till radion.

”Byter hatt”

Syftet är enligt honom att höja produktionen och göra den mer lönsam.

Jan-Åke Robertsson, vd på Svenska Djurhälsovården, håller inte med och uppger att företaget kräver åtgärder från bönderna om man ser brister i djuromsorgen.

– Då tvingas man byta hatt. Från att ha varit rådgivande i fråga om till exempel miljö, management och vaccinationer så måste man säga att det här är för dåligt och ta fram ett åtgärdsprogram, säger han till Ekot.

TT