”Jag blir chockad”

Stefan Bengtssons bolag indraget i utpressarhärvan

NYHETER

H&M:s storägare Stefan Bengtsson hamnade i en mardrömssituation när han förstod att hans bolag Ekstranda blivit indraget i utpressningshärvan.

– Jag blir förfärad, chockad och bestört när jag får höra det, sa han i rättegången i går.

Foto: Foto: Ulf Höjer
Förfärad I går vittnade H&M:s storägare Stefan Bengtsson i en utpressningshärva. Hans bolag Ekstranda drogs in i affären. ”Jag blir förfärad”, säger han.

Stefan Bengtsson förklarade i Stockholms tingsrätts säkerhetssal att han var nöjd – trots att priset på Ekstrandas andel i pokerbolaget år 2006 sattes ned från 50 till 36 miljoner. Den urspungliga insatsen, från 2003, var 1,75 miljoner.

– Även om vi skulle vara lurade kommer det vara en väldigt bra affär, det var min inställning. För mig är affären klar juridiskt när avtalet är påskrivet, och mentalt när money is in the bank.

”Inga hot”

Stefan Bengtssons dåvarande kompanjon, som var delägare och ordförande i Ekstrandas styrelse, var däremot sur över sänkningen, men skrev ändå på.

Av allt att döma vände sig då ordföranden – ”idioten”, som Bengtsson kallade honom – till krögaren som nu är åtalad för utpressning.

Krögaren berättade i rätten att ordföranden sagt att de blivit lurade på 14 miljoner. Krögaren sökte därför upp pokerbolagets jurist och delägare för att han ”skulle göra rätt för sig”.

– Men det var aldrig fråga om några hot. Jag är ingen gangster, jag är en affärsman, jag betalar nästan 150 000 kronor i skatt varje månad, sa krögaren.

Åklagaren Gunnar Merkel yrkar på fängelse och anser det bevisat att krögaren genom bland annat telefonsamtal, sms och hembesök agerat på ett sätt som inte kunde missförstås.

Sköts ihjäl

– Var det då fara för brottets fullbordan, att pengarna skulle betalas ut? frågade sig Merkel och gav själv svaret:

– Ja, juristen var ju faktiskt beredd att betala 14 miljoner. Han frågade till och med Bengtsson vilket konto han skulle sätta in dem på.

Krögarens advokat kräver att han frikänns helt. Tingsrätten meddelar dom nästa torsdag.

FAKTA

Detta har hänt:

2003: Ekstranda satsar 1,75 miljoner i Andreas Oscarssons pokerbolag.

2006: Ekstranda vill sälja sin andel som mångdubblats. Parterna kommer överens om priset 50 miljoner. Men en ny lag i USA får marknaden att störtdyka över en natt och Andreas Oscarsson vill skriva ner köpeskillingen. Parterna skriver nytt avtal om 36 miljoner och pengarna betalas ut.

En av Ekstrandas delägare, dåvarande styrelseordföranden, tar då i hemlighet kontakt med krögaren och uppger, enligt åtalet, att de blivit lurade på 14 miljoner.

Krögaren kontaktar Oscarssons kompanjon i Sverige, en jurist som också är delägare i pokerbolaget, och säger att han vill ha de 14 miljonerna.

Sommaren 2007, bara några veckor efter ett möte med krögaren, beskjuts juristen med flera skott utanför sin villa. Krögaren blir misstänkt och häktad men polisen hittar inga bevis. Två yngre skyttar döms senare.

I februari 2009 åtalas krögaren för utpressning.

I augusti skjuts Andreas Oscarsson, som skulle ha vittnat i utpressningsrättegången, ihjäl på besök hos fadern i Trollhättan.