Dyrt för Norge när Obama hälsar på

Notan för presidentens Oslo-besök: 92 miljoner

NYHETER

President Obamas besök i Oslo den nionde december blir dyrt för norrmännen.

Polis och militär får dela på 92 miljoner för att kunna garantera presidentens säkerhet under det korta besöket.

Foto: FOTO: Scanpix
Barack Obama.

Den tionde december ska Barack Obama ta emot Nobels fredspris i den norska huvudstaden. Det blir en kort, men kostsam visit.

Norska tidningen VG har begärt ut handlingarna från justitiedepartementet och lyckats få fram en prislapp.

– Besöket innebär den största och mest krävande säkerhetsupplägget som norsk polis någonsin har ansvarat för, säger justitieministern Knust Storberget till VG.

Övervakad i varje steg

Bara säkerhetspådraget väntas kosta minst 92 miljoner norska kronor.

– Vi har möjlighet att överskrida det beloppet om det blir nödvändligt. Det är svårt att på förväg räkna ut en exakt summa, säger Storberget till VG.

Enligt VG kommer presidenten att landa med sitt Air Force One på Gardenmoen på morgonen den tionde december. Därifrån kommer han att transporteras i sin egen skottsäkra superlimousin ”the Beast” till Nobelinstitutet på Henrik Ibsens gate 51 i Oslo. Där kommer presidentparet att möta nobelkommittén för att ta emot priset.

Efter ceremonin ska presidenten färdas en knapp kilometer genom huvudstaden för att möta den väntande presskåren på Grand Hotel. Varje steg Obama tar kommer att bevakas av så väl hans egna Secret Service-agenter som norsk polis och militär.

Stänger Öresundsbron

Dagen före Oslo-besöket, den nionde december, ska Obama närvara vid klimatmötet i Köpenhamn. Där väntas säkerheten bli minst lika rigorös. i samband med att Air Force One ska landa och starta från Kastrup kommer hela luftrummet att stängas av. Dessutom har Secret Service krävt att Öresundsbron ska vara avstängd under delar av besöket.