Kolsyrepatronen kan vara livsfarlig

Maskinen som kolsyrar vatten exploderade hos Ulrika och Marko

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
slog hål i väggen I Juli exploderade en nyinköpt kolsyrepatronen hos Marko Kemppainen (med sonen Elion, 2). Den slog ett hål i en vägg och trasade sönder en träregel i väggen mitt emot.
NYHETER

Maskinen som kolsyrar vatten finns i mängder av svenska hem.

Och kan vara ett livsfarligt vapen.  

– Hade vi varit hemma hade någon av oss inte funnits i dag, säger Ulrika Eliasson, 34.

När hon, sambon Marko och parets tre söner kom hem till huset i Hällingsjö utanför Göteborg efter semestern trodde de först att det varit inbrott.

Det var glassplitter i vardagsrummet och egendomliga hål i väggarna. Men det var inga tjuvar som varit i farten. I stället hade en kolsyrepatron som legat i förrådet plötsligt exploderat.

Med enorm kraft hade den trängt rakt igenom den 15 centimeter tjocka väggen och gjort ett stort hål i nästa vägg, sex meter bort.

– Förödelsen var stor. Vi blev väldigt skärrade, säger Ulrika Eliasson.

Vill varna andra

Kolsyrepatronen hörde till familjens kylskåp från Electrolux. Nu vill hon varna andra.

– Patronen förvandlades till en missil och någon kunde ha dött. Folk borde få upp ögonen för det här.

Samma typ av kolsyrepatron sitter i maskiner som kolsyrar vatten, till exempel sodastream. De finns i uppskattningsvis 100 000-tals svenska hem. Hittills har minst två kolsyrepatroner från tillverkaren Jäger exploderat i Sverige.

Kritisk mot Electrolux

Electrolux har erbjudit familjen en ny kyl och frys, med avdrag för antalet år den förra uppsättningen hade på nacken, samt ersättning för självrisken.

Men det är för dåligt tycker Ulrika Eliasson, som nu har kopplat in en advokat.

– Vi har inte ens fått någon ursäkt. Det är ynkligt skött. De tycker inte att vi har varit samarbetsvilliga eftersom vi inte har velat skicka in patronen till dem. Men gör vi det så lär den försvinna, och patronen är ju vårt bevis, säger hon.

”Förvarades varmt”

Electrolux uppger att explosionerna beror på en för tunn typ av metall som sitter runt ventilen på kolsyrepatroner från tillverkaren Jäger.  

– Båda patronerna som exploderade i somras förvarades i väldigt varma utrymmen. Den tunna metallen klarade inte av värmen. Det föreligger ingen risk om patronen sitter i kylskåpet eller om flaskan är tom. Redan för ett år sedan bytte vi leverantör och alla kolsyrepatroner är nu utbytta i butikerna, säger presschefen Anders Edholm.