Pandor firas med pompa och ståt

Julklapparna kom tidigt till Adelaide Zoo

1 av 9
NYHETER

Julklapparna kom tidigt till Adelaide Zoo i södra Australien i år.

I dag kom ett plan lastat – med två pandor från Kina.

Mottagandet firades med stor pompa och ståt.

Adelaide Zoo får låna fyraåriga Wang Wang och treåriga Fu Ni från Kina som en del i ett forskningsprogram.

Pandorna tinar upp de något frostiga relationer som uppstått mellan länderna efter att Australien försökt stoppa kinesiska gruvinvesteringar i landet.

Och de två charmtrollen togs emot med en stor fest och en välkomstceremoni som förde tankarna till statsbesök.

Adelaides delstatsminister Mike Rann och flera andra högt uppsatta politiker väntade in pandorna på flygplatsen med välkomsttexter tryckta på stora plakat. Runt landningsbanorna hade ett dussin pandafigurer ställts upp för hedra stadens nya invånare, uppger AP.

Stor parad

Från flygplatsen transporterades pandorna vidare genom stadens gator i en 18 fordon lång kolonn med en efterföljande parad.

Sen följde poliseskort till det nya hemmet – en specialbyggd inhägnad med bambuväxter och kylda stenar till en blygsam kostnad på 49 miljoner kronor. Allt för att få pandorna att trivas i sitt nya hem.

– Det här en dröm som äntligen blir sann, säger Chris West, vd på Adelaide Zoo.

Miljardintäkter

Delsaten beräknar att pandorna kommer att dra in fyra miljarder kronor i turistintäkter.

Kina brukar skänka djur till andra länder som en vänskapsgest. Den kinesiske presidenten Hu Jintao erbjöd Australien i samband med ett statsbesök 2007 att ta emot Wang Wang och Fu Ni.

– Vi känner oss stolta över att få vara en del i arbetet för att säkra pandornas överlevnad, säger Australiens förre utrikesminister Alexander Downer i ett ett uttalande.

Och pandorna verkar trivas i sitt nya hem. Bara efter några minuter sträckte de bekvämt ut sig efter den långa resan och mumsade glatt på välkomstfrukten.