Rekord i sikte för julhandeln

NYHETER

Finanskrisen är långt ifrån över.

Arbetslösheten stiger.

Men det – är inget som hejdar julhandeln.

6575 kronor.

Så mycket spår Svensk Handel att vi kommer att punga ut med per person under årets julhandel. Detta efter att man fått över 1 100 handlare att berätta om sina förväntningar.

De förväntar sig rekord, att vi tillsammans ska julkonsumera för 61,3 miljarder kronor eller 1,8 miljarder kronor mer än i fjol.

Redan förra året passerades 60-miljardersgränsen – enligt det sätt att räkna som Statistiska centralbyrån (SCB) använde då. Men sedan beräkningsmetoden justerats en aning är den officiella siffran för fjolåret 59,5 miljarder kronor.

Svensk Handels undersökning, presenterad på torsdagen, visar att de flesta julklappsinköp kostar 100–499 kronor. Kläd- och skohandeln väntas öka och leksakshandeln minska jämfört med förra året.

Nära sex av tio handlare spår att julhandeln på nätet slår nya rekord i jul.

"Förra året svepte lågkonjunkturen in över landet och julhandeln ökade inte i samma takt som tidigare år. I år är tongångarna mer positiva. Kommande stigande räntor och arbetslöshet kommer dock att påverka handeln, men troligen inte på kort sikt. Allt talar för ett rekord i årets julhandel", säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg i ett pressmeddelande.

Med julhandel avses hela försäljningen i december inom dagligvaru- och sällanköpsvaruhandeln. Månaden är den försäljningsmässigt viktigaste för de flesta av detaljhandelns branscher.

TT