Nästa vecka kan Mats Alm gå fri

Åklagaren är inte klar med utredningen

NYHETER

Utredningen om mordmisstänkte Mats Alm drar ut på tiden.

Och på tisdag kan han släppas fri.

Då löper åtalstiden ut och åklagaren är ännu inte klar med utredningen.

Foto: Foto: Ulf Höjer
Mats Alm.

Mats Alm, 34, har suttit häktad misstänkt för mord på sin fästmö Linda Chen, 32, i drygt två månader.

På tisdag löper åtalstiden ut, men utredningen är ännu inte klar.

Åklagare Niclas Eltenius, som vill åtala Alm för mord, kommer därför begära ytterligare två veckor av tingsrätten i Falun för att väcka åtal.

– Vi väntar fortfarande på prover. Vi har haft ett möte med SKL och har en plan. Men vi behöver mer tid, säger Eltenius till Dalademokraten.

Hård kritik

Mats Alms adovkat, Mats Bergh, kritiserade utredningen hårt vid de sensate häktningsförhandlingarna för knappt två veckor sen. Han lämnade då in en inlaga till rätten där han på flera punkter påtalade brister i åklagarsidans arbete.

– Min uppfattning är att utredningen går alldeles för långsamt. Min klient har medverkat och hjälpt till så mycket han kan, men det finns inget som visar att han har något med Linda Chens död att göra. För rättssäkerhetens skull bör han släppas, sa Bergh då.

Bergh har ännu inte meddelat om försvaret godtar ytterlige häktning eller om det kräver nya förhandlingar på tisdag.

Ny bevisning

Men åklagare Eltenius är säker på att tingsrätten kommer att omhäkta Alm.

– Vi får in nya saker hela tiden och jag bedömer att bevisningen stärks. Däremot vill jag för dagen inte bedöma om det vi har räcker för åtal, säger Eltenius till Dalademokraten.

De senaste veckorna har polisens tekniker genomfört en noggran undersökning av parets gemensamma lägenhet. Flera fynd har skickats till SKL för analys, men några ordentliga svar har inte kommit.

"Historien stämmer inte"

Eftersom dödsorsaken inte går att fastställa är en avgörande fråga vad Alm gjorde under de tre dagar han var försvunnen, innan Lindas kropp hittades.

Alm säger själv att han drogades och fördes bort av okända män, som sedan släppte av honom på fyndplatsen.

Men den historien tror inte polis och åklagare på.

– Vi har indikation på att han varit på ett annat ställe. Jag tycker att den förklaring vi har är trovärdigare än hans. Om han inte kom dit som han säger kan man ju undra hur det kom sig att han var där kroppen fanns, säger Eltenius.