10 000 albiner på flykt efter morden

"Mina ben och händer är värda en förmögenhet"

Foto: ABISALOM OMOLO
Mary Owido med sina barn Steven, Stella, och Brayan, hemma i sin kenyanska hemstad Ahero. Mary Owido, som är albino, säger att hon känner sig säker bara när hon är på jobbet eller i hemmet.
NYHETER

Förra årets mordvåg i Tanzania och Burundi har drivit tusentals skräckslagna albiner på flykten, rapporterar Röda Korset.

Kroppsdelar från albiner tros ha magiska egenskaper och säljs till häxdoktorer som gör brygder och amuletter.

En kropp kan inbringa en halv miljon kronor.

Sedan 2007 har 44 albiner dödats i Tanzania och 14 i Burundi. Morden har skapat en stor skräck bland albiner i Östafrika – och över tio tusen albiner lever nu på flykt, enligt Internationella Rödakorsfederationen.

Det senaste mordet inträffade i Mwanza-regionen i Tanzania i oktober. Då högg albinojägare huvudet av den 10-åriga Gasper Elikana och kapade av hans ben. Mördarna skadade även pojkens pappa allvarligt när han försökte skydda sin son.

Tvingades flytta

Kenyanska Mary Owido, 36, säger att hon bara känner sig avslappnad när hon är på jobbet eller hemma med sin man och barn.

– Vart jag än går så börjar människor att prata om mig och säger att mina ben och händer är värda en förmögenhet i Tanzania, säger sexbarnsmamman till AP.

– Sådant prat gör mig rädd. Jag är rädd för att gå ut ensam.

Owide är lärare i den västkenyanska staden Ahero. Hon var tvungen att flytta från ett bättre jobb i Isebania på gränsen mot Tanzania för ett år sedan efter att en albinoflicka som hon kände blev mördad och lemlästad.

Värst i Tanzania

De senaste årens ökning av mord på albiner har att göra med att intresset för amuletter med albinokroppsdelar ökat efter "en slags marknadsföring av häxdoktorer", skriver Internationella Rödakorsfederationen.

Enligt rapporten finns marknaden i huvudsak i Tanzania, där en komplett kropp med ben och armar, genitalier, öron, tunga och näsa säljs för över en halv miljon.

– Det här måste åtgärdas omedelbart på en internationell nivå, säger Bekele Geleta, generalsekreterare för Internationella Rödakorsfederationen.

FAKTA

Albinism:

Albinism är en ärftlig sjukdom med bristande bildning av pigment i hud och hår. Huden är vit och håret vitt eller gult.

I genomsnitt drabbas en person på 20 000. I Afrika är det en på 4 000, i Tanzania en på 1 400.

Det finns flera teorier till den höga andelen albiner i delar av Afrika. I de regioner vars befolkning är hårdast drabbad av albinism är kusingifte, inavel, vanligt. En av annan förklaring är den så kallade grundareffekten där ett mycket litet antal individer ur en större population grundar en ny koloni. Källa: NE, TT, SvD, Slate

Källor: The Observer, The Guardian, Läkartidningen

ARTIKELN HANDLAR OM