Många avåkningar efter blixthalka

NYHETER

Det rådde blixthalka i delar av mellersta Sverige natten till söndagen.

Trots många avåkningar blev ingen allvarligt skadad.

Under dagen kommer det att vara fortsatt halt i stora delar av landet.

Ett flertal trafikolyckor inträffade under några timmar runt midnatt på E 4 i Östergötland till följd av ishalka. En avåkning skedde vid Väderstad söder om Mjölby och vid Strömsfors körde flera bilister av vägen vid 23-tiden. Strax före klockan ett körde tre bilar in i mitträcket på riksväg 55 norr om Norrköping.

– Och det är väl några till som har halkat av vägen. Temperaturen har legat runt noll eller minus en grad och det är halt och is fläckvis på en sträcka av sju, åtta mil på motorvägen. Någon har körts iväg i ambulans men det är inga allvarligare personskador hittills, säger Jan-Erik Palmqvist, länsvakthavande vid polisen i Östergötland till TT.

Gick ut med halkvarning

En olycka med sex bilar inblandade inträffade tidigt på söndagsmorgonen på riksväg 26 i höjd med Grevagården utanför Skövde. Olyckan skedde vid halv tvåtiden, och det är oklart hur många personer som var inblandade. Enligt polisen blev ingen allvarligt skadad.

– Det råder blixthalka och vi har gått ut med en halkvarning i trafikradion i samband med olyckan, säger Fredrik Malm, inre befäl vid polisen i Skövde.

I Södermanland rapporteras om halt väglag i trakterna kring Katrineholm, med ett par mindre singelolyckor som följd.

Och under dagen kommer halkan fotsätta ställa till problem på vägarna.

Kallare luft har kommit in över Norrland och det är minusgrader på vägbanorna. Vägverkat uppmanar bilister att det lugnt, främst på vägar i närheten av vattendrag där frost snabbt bildas.

Även i Götaland och delar av Svealand har temperaturen sjunkit mot nollstrecket. Vägverket varnar för lokal ishalka.