Älg dödade hans hustru

Ingemar misstänktes felaktigt ha mördat sin fru

NYHETER

Ingemar Westlund, 69, häktades misstänkt för att ha mördat sin fru, Agneta, 63.

Först efter fem månader avfördes han från utredningen.

Nu har polisutredningen kommit fram till vad som orsakade Agnetas död – en älg.

En 14 månader lång mardröm är över.

Den började 5 september förra året när Agneta Westlund försvann under en kvällspromenad med familjens hundvalp i Lofthammar.

Efter några timmars letande hittade maken Ingemar sin hustru i vattenbrynet till Frisksjön mellan Loftahammar och Valdemarsvik.

Hon var livlös och hade skador på kroppen.

– Jag blev förskräckt och förberedde mig på det värsta, så jag kontaktade genast SOS, berättar Ingemar.

Underliga ljud

Polisen konstaterade att Agneta hade dött av yttre våld. Ingemar, som hade hört underliga ljud innan han hittade sin hustru, framförde teorin om att ett viltdjur låg bakom hennes död.

Men åklagaren avfärdade olycksteorin. Hon menade att Ingemar med kraftigt våld hade dödat sin hustru.

Tre dagar senare häktades han.

Men det gick inte fastställa dödsorsaken och de hårstrån som hade hittats på Agneta kom inte från Ingemar.

– Utan att meddela mina anhöriga eller förvarna mig släpptes jag ur häktet i Kalmar. Jag skickades ut på gatan i kriminalvårdens gröna kläder.

Ingen respons

Åklagaren hade dock inte lagt ned utredningen. Ingemar var fortfarande misstänkt för mordet.

– Jag och mina barn bad på våra bara knän att jag inte skulle behöva begrava min hustru samtidigt som jag var misstänkt för att ha mördat henne. Men vi fick ingen respons från vare sig åklagare eller polis. Inför 300 gäster var jag tvungen att ta farväl av Agneta misstänkt för att vara hennes mördare, berättar Ingemar.

Först fem månader senare ringde en lokaltidningsjournalist och meddelade att åklagaren lagt ner förundersökningen mot Ingemar.

Och nu visar SKL:s analyser att de hårstrån som hittades på Agneta kommer från ett hjortdjur. På hennes kropp ska det också ha funnits spår av älgsaliv.

Först nu – 13 månader senare – har polisen kontaktat två älgexperter vid Lantbruksuniversitet i Umeå. Enligt dem är det mycket troligt en älg ligger bakom dödsfallet.

Skrämd av hunden

Älgen ska först ha blivit skrämd av hunden och sen attackerat Agneta när hon försökte skydda hunden.

– Det här får jag reda på i ett kort brev. Inga frågor om hur jag mår eller ursäkter får jag efter allt jag och mina barn har gått igenom, säger Ingemar.

Polisen kommer att offentliggöra uppgifterna på en presskonferens på tisdag. Innan dess vill man inte säga något om det makabra fallet.

– På tisdag samlas vi i Västervik, då får du chans att ställa alla dina frågor, säger Cecilia Brick, ansvarig polisutredare i fallet.

För Ingemar och hans familj känns det skönt att fallet äntligen fått en lösning. Men han är chockad över det bemötande han har fått av polisen.

– Det här har varit en häxprocess och en mardröm för mig och mina barn. I flera månader pekades jag oskyldigt ut för att ha mördat min fru. Trots det har varken polis eller åklagare bemödat sig att svara på mina frågor. Man tror inte att det kan gå till så här.

Aftonbladet har förgäves försökt att nå åklagaren för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM