Fångade i bilen – under vattnet

42-årig mamma dog – hennes dotter kämpar för sitt liv

Foto: Foto: KARSTEN VALAND
hjälplösa i en timma Här jobbar räddningsarbetare med att rädda en mamma och hennes 15-åriga dotter som kört ner i vattnet med sin bil i Egersund i södra Norge. En stor folksamling tittade på när räddningstjänsten efter en timme till slut lyckades få upp bilen ur vattnet.
NYHETER

Bilen tippade över kanten och ner i älven.

I en timme satt passagerarna fast under vattenytan.

En 42-årig kvinna dog och hennes 15-åriga dotter kämpar fortfarande för sitt liv.

Det hade hunnit mörkna ute när mamman och dottern tippade över kanten med bilen och körde ner i Lundeåna.

Där låg de hjälplösa i bilen i en timme, trots att brandstationen, där dykare är stationerade, ligger bara 50 meter därifrån.

Olyckan inträffade i fredags i närheten av ett köpcentrum mitt i Egersunds centrum, en liten tätort i sydvästra Norge.

Plötsligt skenade bilen

Den 42-åriga mamman ska ha krockat med en bil som stod parkerad bara tre meter från älven. Flera vittnen såg sedan hur bilen plötsligt skenade i väg i riktning mot älvkanten.

– Det som troligtvis har hänt är att bilen har kommit in från en rondell och tagit av mot en parkeringsplats som ligger längs älven. Därefter har den kolliderat med en parkerad bil, kört igenom en häck, över en brygga och ner i älven, säger Arne Lindland vid Egersundspolisen till Verdens Gang.

Varför kvinnan tappade kontrollen över bilen efter krocken är fortfarande oklart.

Båda var medvetslösa

Klockan 17.13 kom larmet in till polis och räddningspersonal. Med hjälp av dykare och lyftkran kunde de få upp bilen ur vattnet. En stor folksamling följde räddningspådraget.

Både mamman och dottern var medvetslösa efter att ha suttit fast under vattnet i en timme.

Dog på sjukhuset

De försökte återupplivas på platsen innan de kördes i helikopter till sjukhuset i Haukeland i Bergen för intensivvård.

Mamman avled senare på sjukhuset. Dottern svävade i natt mellan liv och död. Sjukhuset betecknade flickans tillstånd som kritiskt och instabilt.

Polisen hade fått uppgifter om att fler personer befann sig nere i vattnet och dykare sökte i flera timmar. Men de uppgifterna visade sig sedan vara felaktiga och insatsen avbröts.