”Huvuden kommer att rulla”

Secret Service-chefen skamsen

dubblefel Chefen för Secret Service har hamnat i blåsväder sedan ett par objudna tog sig in på en presidentmiddag. Han var även ansvarig för Bushs säkerhet när han fick en sko kastad mot sig.
NYHETER

NEW YORK. Makarna som våldgästade statsmiddagen i Vita huset tog sig ända fram till president Obama – och skakade hans hand.

Nu hotas Secret Service-chefen Mark Sullivan av avsked.

– Jag är skamsen och generad, säger han.

Mark Sullivan.

Från början lät det mest som en pikant fadäs.

Två makar med dokusåpa-ambitioner hade med hjälp av fejkade inbjudningar lyckats ta sig in på den kändistäta statsmiddag Barack Obama höll till indiske premiärministern Manmohan Singhs ära. De lät sig sedan fotograferas med bland andra en glatt leende Joe Biden och stabschefen Rahm Emanuel.

Men nu har Tareq och Michaele Salahis lilla hyss växt till en präktig skandal.

Säkerheten äventyrades

På bilder som rasande befattningshavare i Vita huset publicerade i går natt framgår att åtminstone Micahele Salahi tog sig ända fram till president Obama – och storögt skakade hans hand.

– Den här incidenten äventyrade presidentens säkerhet och förstör därmed vårt förtroende för Secret Service förmåga att skydda honom, säger Edolphus Towns från det kongressutskott som har översynen av presidentens livvaktsskydd.

Han kräver ett kongressförhör om händelsen och det kan mycket väl sluta med att Secret Service-chefen Mark Sullivan tvingas avgå.

– Ja, huvuden kommer att rulla och hans är definitivt i fara, säger en källa till New York Post.

Riskerar fängelse

Sullivan själv, som också fick kritik när en irakisk journalist under en presskonferens i Bagdad i fjol slängde sina skor på Georg W. Bush, kan bara erkänna att allvarliga misstag begåtts.

– Jag är skamsen och generad. Vi måste göra rätt hundra procent av tiden. Nu har riktlinjerna uppenbarligen inte följts, säger han.

Även paret Salahi riskerar att hamna i trubbel.

Att ljuga för Secret Service är ett federalt brott som kan leda till fängelsestraff.