”Det låter hemskt”

Kortväxta upprörda över Anna Ankas utspel

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN WANHATALO
Inte intresserad ”Jag skulle aldrig göra en sådan sak”, säger skådespelaren Ricky ”Ricky Dee” Danielsson apropå att Anna Anka ska hyra en ”dvärg” till barnen.
NYHETER

Anna Anka ska hyra en dvärg till barnen.

Det har fått flera kortväxta personer att reagera.

– Det låter hemskt, säger svenske skådespelaren Ricky Dee.

I Klick! berättar den svenska Hollywoodfrun Anna Anka hur hon ska fira julen i Los Angeles – de ska ha svensk mat, dyra klappar och en ”dvärg” som ska göra konster och leka med barnen.

”Klingar illa”

Föreningen för kortvuxna påpekar att de inte är några sagoväsen. Och Magnus Edman, som är föreningens Internationellt och nordiskt ansvarige, tycker inte om att Anna Anka använder ordet dvärg.

– Det klingar väldigt dåligt. Det går att jämföra med att säga svartskalle till en invandrare. Det är en låg nivå alltihop, säger han.

Han får medhåll Joakim Björkman, en av landets duktigaste HandiGolf-spelare. Han vill inte bli kallad dvärg, bättre med kortväxt, men allra helst person.

Stenålders

Skådespelaren Ricky ”Ricky Dee” Danielsson, som har spelat i bland annat ”Willow”, ”Gossip” och medverkat i ”Ballar av stål”, tycker att det låter hemskt och stenålders. Däremot anser han att det är upp till personen själv om den vill hyra ut sig.

– Jag skulle aldrig göra en sådan sak. Men jag har bott i Los Angeles och vet att det finns agenter för sådana som oss, säger han.

Fick nekande svar

Anna Anka tycker bara att kritiken är löjlig.

– Här i USA säger man dvärg och man ska inte skämmas för att man är det, säger hon.

Och att hyra en kortvuxen tycker hon inte är konstigt.

– Det gör man hela tiden här. Det är inget fel med det och de tjänar bra. Ingen tvingar dem, det är en service de erbjuder.

Men det finns svenskar som tycker att Anna Ankas idé är utmärkt. I går ringde en man till Föreningen för kortvuxna och ville hyra någon av medlemmarna. Men svaret blev nej.