Rättsläkarens och obducentens krav: 40 miljoner kronor

NYHETER

För 25 år sedan hittades den prostituerade tvåbarnsmamman Catrine da Costa, 27, styckad i flera plastsäckar bakom Karlbergs slott i Stockholm.

Utredningen lades ner i somras – men i dag kräver obducenten och rättsläkaren upprättelse och 40 miljoner kronor.

Tysta och koncentrerade möter de i dag rätten ännu en gång.

Foto: POLISEN
Catrine da Costa.

De kom att kallas obducenten och allmänläkaren i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall. Men trots att de båda läkarna friades för mordet på Catrine da Costa ansågs de skyldiga till att ha styckat hennes kropp.

De två männen förlorade sina läkarlegitimationer, sina vänner och familjer. Enligt deras advokater raserades deras liv helt av att ha blivit utpekade som inblandade i da Costas död.

Vill ha 40 miljoner

För det lidandet vill nu obducenten och allmänläkaren ha 40 miljoner kronor i skadestånd av staten. Läkarna kräver enligt tidningen Dagens juridik tio respektive sju miljoner kronor för inkomstförlust, och dessutom 200.000 var per år från 1985 respektive 1987 för kränkning och lidande.

I dag, 25 år sedan allt började, möts de igen i Attunda tingsrätt i förhoppningen att få någon slags upprättelse på det som vissa experter kallat för ett justitiemord och en häxjakt.

Tystlåtna och koncentrerade antecknar de allt som sägs i rättssalen. Än har de själva inte fått föra sin talan. Processen kommer att ta hela december månad och rättegången är bara i inledningsfasen.

"Vittnesmål slarvades bort"

Läkarnas ombud, Carl-Johan Vahlén och Kajsa Blomgren, har sagt att de tänker visa på en rad försummelser som begåtts av poliser, åklagare, domstolar och andra myndigheter – försummelser som de menar har gjort att den riktiga mördaren gått fri.

– Hela hanteringen präglades av enkelspårighet och hysterisk övertro på de mest fantastiska vittnesuppgifter. Bland annat slarvades avgörande vittnesmål bort, som visade att den påstådda gärningen var omöjlig, säger läkarnas ombud, Carl-Johan Vahlén och Kajsa Blomgren till Dagens juridik.

Pappan till en av läkarna säger till samma tidning:

– Oavsett om min son vinner eller inte är det oerhört viktigt för honom och oss anhöriga att det äntligen kommer fram hur katastrofalt illa hela denna historia sköttes av de ansvariga myndigheterna

FAKTA

10 JUNI 1984: Catrine da Costa ses vid liv för sista gången.

18 JULI 1984: Svarta sopsäckar med delar av Catrine da Costas kropp hittas vid Karlbergs strand norr om Stockholm.

7 AUGUSTI 1984: Ytterligare en sopsäck med kroppsdelar hittas.

3 DECEMBER 1984: Obducenten grips på rättsläkarstationen i Solna. Han släpps fem dagar senare. Gripandet får allmänläkarens fru att ta kontakt med polisen och tipsa om att han och obducenten känner varandra. Hon misstänker att han utsatt dottern för incest.

HÖSTEN 1987: Allmänläkaren och obducenten grips och häktas.

JANUARI 1988: De åtalas misstänkta för mord.

8 MARS 1988: Männen döms för mordet av en oenig tingsrätt, men hovrätten beslutar att rättegången måste tas om efter ett rättegångsfel.

30 MAJ 1988: En ny rättegång i Stockholms tingsrätt startar.

8 JULI 1988: Den här gången frias läkarna, men tingsrätten konstaterar att de är skyldiga till styckningen av Catrine da Costas kropp. Men det brottet är preskriberat.

30 SEPTEMBER 1988: Läkarna överklagar domen men eftersom de friades av tingsrätten får de avslag.

23 MAJ 1989: Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in läkarnas yrkeslegitimationer. Två år senare fastställer kammarrätten beslutet i en dom. Sedan dess har de begärt resning men inte fått det.

2 APRIL 2007: Läkarna kräver staten på skadestånd på över 40 miljoner kronor. Men JK hävdar att det är för sent att söka skadestånd.

22 APRIL 2008: Attunda tingsrätt beslutar att preskriptionen inte har inträtt ännu. Skadeståndsfrågan prövas just nu.

VÅREN 2009: Åklagaren vill göra ett dna-test av en avliden polsk slaktare. Hans dna skulle i så fall matchas mot hårstrån som hittats på brottsplatsen.

3 JUNI 2009: Hovrätten säger nej till dnatestet.

1 JULI 2009: Förundersökningen om mordet på Catrine da Costa läggs ner eftersom det gått 25 år sedan hon mördades.

Källor: Aftonbladet, SvD, Anders Agell.