Konservative Lobo mot seger i Honduras

NYHETER

Oppositionens Porfirio Lobo ser ut att segra i Honduras presidentval.

Att valet genomfördes är ett nederlag för tidigare presidenten Manuel Zelaya som tvingades lämna landet i somras.

Men många honduraner hoppas nu att den politiska kris som rådit sedan dess ska vara över.

Foto: Foto: Scanpix
Porfirio Lobo.

Ett hundratal demonstranter lojala med Zelaya drabbade på söndagen samman med polis i staden San Pedro Sula i norra Honduras. En person skadades i tumultet men annars uppges valet ha gått lungt till.

Anhängare till Zelaya menar att han är den rättmättige presidenten och att valet bara genomförts för att skapa legitimitet åt kuppmakarna som tvingade bort honom från makten.

Omstritt valdeltagande

Ingen kandidat knuten till Zelaya ställde upp i valet och med drygt sex av tio röster räknade visar de preliminära resultaten att oppositionspartiet Nationella partiets kandidat Porfirio "Pepe" Lobo fått 56 procent av rösterna.

Hans främste rival, Liberala partiets Elvin Santos, erkände sig därför besegrad och manade till enighet för alla honduraner.

Enligt AP låg valresultaten på över 60 procent en siffra som dock lär bestridas av Manuel Zelaya, presidenten som störtades den 28 juni i år.

Kritik mot USA

Zelaya, som har stort stöd bland många fattiga honduraner, har hårdnackat hävdat att max 35 procent av folket röstat och att valet därför saknar legitimitet.

Internationellt går åsikterna om valet i sär. USA, som tar emot över 60 procent av Honduras export, ser valet som en framgång. Men regionens vänsterregeringar framställer valet som bevis på att kuppen mot Zelaya lyckats. De anser att USA därmed stödjer den första militärkuppen på 20 år i Centralamerika.

– USA har begått ett misstag. Om de är för demokrati i sitt eget land borde de vara för demokrati även i Latinamerika, sade Zelaya på telefon från Brasiliens ambassad där han sökt skydd efter att ha tagit sig in i landet igen.

ARTIKELN HANDLAR OM