Han jagas för att ha mördat fyra poliser

Eftersökte Maurice Clemmons och de mördade poliserna: Tina Griswold, 41, Ronald Owens, 37, Greg Richards, 41, och Mark Renninger, 39.
NYHETER

Polisen tror nu att de vet vem som iskallt sköt ihjäl fyra poliser på ett kafé i Seattle.

Den misstänkte mördaren är Maurice Clemmons – en känd våldsbrottsling som benådades från ett 95-årigt fängelsestraff 2001.

En belöning på 125 000 dollar väntar den som kan hjälpa polisen att gripa Clemmons.

Foto: Lui Kit Wong

De fyra uniformerade poliserna drack sitt morgonkaffe och skulle precis gå på sitt skift när den beväpnade mannen klev in på kaféet. Han gick upp till disken som om han skulle köpa kaffe men vände sig sedan om och öppnade eld.

Två av poliserna dog omedelbart, en tredje hann resa sig upp, den fjärde grep tag i mannen och försökte övermanna honom. De kämpade sig ut på gatan där också den fjärde polisen sköts till döds.

De döda poliserna, tre män och en kvinna, är mellan 37 och 41 år gamla. De beskrivs som erfarna med många år i yrket, alla har barn.

Dömdes till 95 års fängelse

Polisen fattade snart misstankar mot 37-årige Maurice Clemmons. Han är inte officiellt misstänkt för dödsskjutningen men en belöning på på 125 000 dollar, motsvarande 874 000 kronor, har utlovats för den som kan lämna uppgifter som leder till hans gripande.

CNN rapporterade på måndagen att polisen spårat Clemmons till ett hus i Seattle. Polisen försökte få ut honom ur huset med sprängmedel, megafoner och förhandlare. De gick till och med in med en robot i huset. Men när SWAT-styrkan gick in i byggnaden var Maurice Clemmons spårlöst försvunnen.

– Vi har fastställt att han har blivit skjuten och att han kan ha avlidit av skottskadan, säger polismannen Ed Troyer till AP.

Hundratals poliser finkammar nu området i Seattle.

– Om han inte har fått skjuts från området kan han fortfarande vara i närheten.

Våldtog barn

Den 37-årige Clemmons är en mycket våldsam brottsling som bland annat dömts för grovt rån och stöld. Han står också åtalad för våld mot tjänsteman och för att ha våldtagit ett barn.

När han bara var tonåring dömdes Clemmons till ett fängelsestraff på 95 år. Han fick dock sitt straff förkortat och släpptes ur fängelset 2001 av Arkansas guvernör Mike Huckabee, som ställde upp i republikanernas preliminärval förra året.

– Jag var inte nöjd med beslutet då och jag skulle bli mycket bedrövad om det handlar om samma man, sade åklagaren Lerry Jegley som drev ärendet mot Clemmons då.

Baptistpastorn Huckabee, som överväger att ställa upp i presidentvalet 2012, har inte uttalat sig men hans stab beskriver utvecklingen som "en fruktansvärt tragedi".

– Detta är resultatet av flera brister i Arkansas och Washingtons juridiska system, säger en talesperson.

FAKTA

De mördade poliserna

Mark Renninger, 39, en trebarnspappa med 13 år i yrket.

Ronald Owens, 37, med tolv år som polis och en liten dotter.

Tina Griswold, 41, som arbetat som polis i 14 år och har två barn.

Greg Richards, 41, med åtta år i yrket och tre barn.