USA skickar fler trupper till Afghanistan

"Det är inget åtagande utan tidsgräns"

Foto: Dario Lopez-Mills
På tisdag presenterar Barack Obama USA:s strategi för Afghanistan, men redan nu står det klart att antalet soldater kommer att utökas.
NYHETER

I dag gav Barack Obama det efterlängtade beskedet om USA:s framtida närvaro i Afghanistan.

Den förstärks med 30 000 soldater.

Två dagar innan Barack Obamas planerade tal om den nya amerikanska strategin i Afghanistan står det klart att USA ska skicka ytterligare minst 30 000 soldater.

Presidentens talesperson Robert Gibbs bekräftar att Obama har presenterat planerna inför höga militära befälhavare och diplomater, rapporterar CNN.

Gibbs säger att Obama i sitt tal vid amerikanska militärskolan West Point i New York på tisdag kommer att klargöra varför USA är involverat Afghanistan, hur det nya amerikanska uppdraget ser ut och anledningen till att Obama beslutat att skicka fler soldater.

Presentera finansiering

Robert Gibbs sa också att presidenten ska diskutera i talet hur han tänker finansiera truppförstärkningen. Dessutom ska han tydliggöra att han har en strategi för ett avslut på insatsen i Afghanistan.

– Det här är inte ett åtagande utan tidsplan, sa Vita husets talesperson.

För närvarande befinner sig drygt 68 000 amerikanska soldater i Afghanistan tillsammans med 45 000 från Natostyrkorna.

I dag meddelade även Storbritannien, Italien och Makedonien att även de tänker skicka truppförstärkningar till Afghanistan. Den brittiske premiärminister Gordon Brown uppgav att ytterligare 500 soldater ska sändas till landet till de 9 000 som redan är där.

Obama informerade

I söndags kallade Obama till ett möte med bland andra USA:s utrikesminister Hillary Clinton, försvarsminister Robert Gates, ordförande för Joint Chiefs of Staff, amiral Michael Mullen och chefen för USA:s centralkommando, general David Petraeus.

Han har även informerat den amerikanske befälhavaren i Afghanistan Stanley McChrystal – som tidigare begärt en truppförstärkning på 40 000 soldater.

Måndagen ägnade Obama åt att informera ledarna för bland andra Storbritannien, Frankrike och Ryssland om sitt beslut.