Bo Holmberg har avlidit

”Han dog lugnt och stilla i sitt hem”

1 av 19
NYHETER

Bo Holmberg, före detta statsråd och landshövding i Södermanland och änkling efter mördade utrikesministern Anna Lindh, har avlidit.

Han dog i går i sitt hem.

– Självklart är det en helvetessituation. De här barnen har förlorat båda sina föräldrar alldeles för tidigt, säger Anna Lindhs pappa Staffan.

Bo Holmberg blev 67 år gammal och han och Anna Lindh lämnar två söner efter sig, 19 och 16 år gamla.

– Han dog lugnt och stilla i sitt hem i går. Det är så sorgligt att Bosse är borta, säger Eva Franchell, vän till familjen och före detta pressekreterare till Anna Lindh.

"Helvetessituation"

Alla Bo Holmbergs anhöriga är underrättade om vad som hänt.

– Annas syster tar hand om barnen. De är samlade hemma hos henne och får stöd. Barnen har förtroende för både henne och hennes man, säger Staffan Lindh, pappa till Anna Lindh.

– Självklart är det en helvetessituation. De här barnen har förlorat båda sina föräldrar alldeles för tidigt.

Bo Holmberg var socionom och socialdemokrat.

Efter arbetet som landshövding i Södermanland anställdes han som generaldirektör i Regeringskansliet.

Knivmördades på NK

Bo Holmberg och Anna Lindh träffades när hon var SSU-ordförande och han civilminister. De gifte sig 1991 och hann vara gifta i 13 år innan Anna Lindh mördades den 10 september 2003 på varuhuset NK i Stockholm.

I en intervju med Aftonbladet, fem år efter att hustrun mördats, berättade Holmberg vad han saknade med henne.

– Våra intensiva pratstunder när vi lagade mat, vi pratade politik. Om vem som sa vad och om det var rätt eller fel ... Vi sladdrade och munhöggs på det där positiva sättet. Grälade gjorde vi sällan, vi var inte lagda åt det hållet.

"Sörja inför öppen ridå"

Thorbjörn Larsson, präst och vän till familjen, säger att han kommer att minnas Bo som en humoristisk person med stora ambitioner.

När Anna Lindh dog tvingades Bo Holmberg att sörja i offentlighetens ljus.

– Han fick hantera sin sorg och smärta inför öppen ridå. Det är nog inte många som skulle klarat det, men han gjorde det, säger Larsson.

FAKTA

Bo Holmberg:

Bo Holmberg föddes 1942 i Härnösand och har en lång karriär inom Socialdemokraterna bakom sig. Han var bland annat landstingsråd för Västernorrlands län åren 1976–1982. Han var kommunminister i den dåvarande socialdemokratiska regeringen 1982 och civilminister 1983–1988.

Efter att ha lämnat regeringen fortsatte han som riksdagsledamot för Västernorrland fram till 1996, då han blev landshövding för Sörmland. Han slutade som landshövding 2005.

Bo Holmberg var i början av 1990-talet ordförande i den stora psykiatriutredning som tillsattes efter larmrapporter om patienter som lämnats åt sitt öde när mentalsjukhusen lades ner på 1980-talet.

Utredning bekräftade anhörigas och patienters bild av svår kris i psykiatrin med stora brister i vården och boende.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM