Alm ville inte delta i nya förhandlingar

Häktades för sjätte gången på sannolika skäl misstänkt för mord

NYHETER

Mats Alm, 34, häktades i dag för sjätte gången på sannolika skäl misstänkt för mord.

Men Alm själv fick inte delta personligen under förhandlingarna.

– Det var ingen idé att köra dit honom, säger polisens presstalesman, Sven-Åke Petters.

Foto: ULF HÖJER
Mats Alm tillsammans med sin adokvat Mats Bergh under den förra häktesförhandlingen.

Mats Alm har suttit häktad sedan den 22 september misstänkt för mord på sin fästmö Linda Chen, 32.

Under dagens förhandlingar i Falu tingsrätt närvarande han inte personligen, utan deltog via en videolänk från häktet i polishuset i Falun.

– Åklagaren bedömde att rätten skulle gå på hans linje och omhäkta Alm. Och vad jag förstår ville Alm själv ville inte närvara, därför fanns det inga skäl att transportera honom från häktet till rätten, säger Sven-Åke Petters, presstalesman på polisen i Dalarna.

Inga nya bevis

I Alms frånvaro tog rätten beslutet att omhäkta honom på den starkare misstankegraden. Beslutet togs trots att åklagare Niclas Eltenius inte kunde presentera några nya bevis.

– Jag tänker inte föredra något eventuellt nytt utan bara vad jag presenterade senast. Sen får vi se hur tingsrätten ställer sig till det, sa han före förhandlingarna till Dalademokraten.

Den bevisning som åklagaren har mot Alm i nuläget bygger på förhör som talar emot de uppgifter Alm har lämnat, samt en del tekniska fynd som har gjorts i parets bil och lägenhet.

Hur Linda Chen dog går inte att fastställa. Och fortfarande väntar åklagarsidan på svar från SKL angående fynden.

"Går för långsamt"

Alms advokat, Mats Bergh, är mycket kritisk till utredningen och kräver fortfarande att hans klient släpps fri.

Vid den förra häktningsförhandlingen, för två veckor sen, lämnade han in ett dokument där han på flera punkter kritiserade utredningen.

– Min uppfattning är att utredningen går alldeles för långsamt. Min klient har medverkat och hjälpt till så mycket han kan, men det finns inget som visar att han har något med Linda Chens död att göra. För rättssäkerhetens skull bör han släppas, sa Bergh då.

Nytt åtalsdatum är satt till den 15 december.