"Ville inte ge Ingemar falska förhoppningar"

Polisen försvarade misstänkt mordutredning

NYHETER

Ingemar Westlund var felaktigt misstänkt för att ha mördat sin fru Agneta.

Först efter 13 månader kom förundersökningen fram till att Agneta dödats av en älg.

Men i dag försvarade polisen utredningen på en presskonferens.

– Vi ville inte ge Ingemar falska förhoppningar, säger polisens förundersökningsledare Cecilia Brick.

Foto: Jerker Ivarsson
Oskyldig Ingemar Westlund hittade sin hustru Agneta dödad – av en älg.

Agneta Westlund, 63, hittades död den 5 september förra året. Dagen efter greps hennes man, Ingemar Westlund, 69, misstänkt för att ha mördat henne.

Först efter fem månader avskrevs han från misstankarna då SKL:s analyser visade att de hårsstrån som hittades på kroppen kom från ett hjortdjur.

Och 13 månader efter dödsfallet kom utredningen fram till att Agneta dödats av en aggressiv älg. Något som Ingemar la fram som teori från dag ett.

"Häxprocess"

– Det här har varit en häxprocess och en mardröm för mig och mina barn. Trots det jag har varit med om har varken polis eller åklagare bemödat sig att svara på mina frågor.

Och på presskonferensen i dag målades en bild upp av en polisutredning som gått helt fel.

Trots att djurhår hittades på Agnetas kropp analyserades inte dessa ordentligt. Polisen var övertygad om att dessa kom från hunden, men när det kom fram att det inte stämde blev håren liggande.

326 förhör hölls under förundersökningen. Men det fanns inga uppgifter som pekade ut Ingemar som gärningsman.

Trots expertishjälp från rättsläkare från flera andra europeiska länder kunde man inte fastställa hur kvinnan hade fått de grova skador hon hade på kroppen.

Kalmarpolisen tog hjälp av polisen i Östergötland och rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp. Men ingen kunde få fram uppgifter som pekade på att Ingemar var skyldig.

Under utredningens gång har Ingemar aldrig fått träffa åklagaren. Han fick beskedet att han inte var misstänkt längre av en journalist. Polisen har inte velat besvara hans frågor om vad som hänt under utredningen.

"Inga fel"

Men polisen tycker inte att behandlingen av Ingemar har skötts på ett felaktigt sätt.

– När man bedriver en förundersökning tas beslut utifrån den information man har då. När vi fick fram mer information om vad som hänt avskrev vi misstankarna, sa åklagare Kerstin Ericsson.

Tycker ni att ni skött kontakten med maken på ett tillfredsställande sätt?

– Vi vill inte ge honom förhoppningar om att vi skulle lösa fallet förrän vi var säkra på att det skulle ske. Så vi har avvaktat med att ge honom information, säger Cecilia Brick, polisens förundersökningsledare.

Men för Ingemar, som inte fick delta under dagens presskonferens, har polisens arbete inneburit stor sorg.

– Jag kan inte förstå att det kan få gå till så här. Jag och mina barn bad på våra bara knän att jag inte skulle behöva begrava min hustru samtidigt som jag var misstänkt för att ha mördat henne. Men vi fick ingen respons. Inför 300 gäster var jag tvungen att ta farväl av Agneta misstänkt för att vara hennes mördare, säger Ingemar.

Enligt utredningen som presenterades i dag attackerades Agneta minst fem gånger av en brunstig älgtjur när hon var ute på en promenad med sin hundvalp Yocke.

Ingemar kräver nu skadestånd av staten. En ansökan kommer att lämnas in till justitiekanslern inom kort.