Spänd väntan för Saabanställda

NYHETER

I Detroit satt GM:s styrelse och diskuterade Saabs framtid.

I Trollhättan byggdes bilar.

De anställda - rejält luttrade vid det här laget - hoppades på klara besked för att slippa ovissheten.

En av trotjänarna, Britt-Marie Larsson, som jobbat på Saab i 35 år, hade haft en natt utan särskilt mycket sömn då hon letat nyheter på nätet från Detroit. Hon tror på sitt Saab.

– Jag har i grunden en positiv attityd, det är klart att man känner en rädsla att bli av med jobbet, med det är ingen idé att oroa sig. Den dagen de lägger ner får man ta det, sade hon till TT.

Paul Åkerlund, ordförande för IF Metallklubben, konstaterade att det var lite spänt inne på fabriken, men att hoppet lever. Inte minst med tanke på att Saabchefen Jan Åke Jonsson berättat att det finns flera spekulanter som han för samtal med.

– Man får betänka att för bara en vecka sedan var vi mer eller mindre utslagna, sade Paul Åkerlund.

Medier spår nedläggning

GM:s styrelse återupptog sitt styrelsemöte på tisdagseftermiddagen svensk tid. Efter att Koenigsegg Group dragit sig ur affären står GM inför valet att lägga ner, sälja eller behålla Saab Automobile. Det kan komma ett snabbt beslut, men det kan också bli fler sömnlösa nätter för Britt-Marie Larsson och hennes kollegor.

Bland spekulationerna i internationell press pekade flera på nedläggning och spådde att anläggningstillgångarna ska säljas till kinesiska konkurrenter. Det rapporterade bland annat Wall Street Journal med hänvisning till två källor som uppgavs ha tagit del av GM-chefen Fritz Hendersons åsikt.

De nygamla intressenter som nämnts de senaste dagarna fortsatte att lyftas fram som tänkbara budgivare på Saab: kinesiska Beijing Auto (BAIC) som ingick i Koenigseggupplägget, amerikanska investeringsbolaget Renco Group och den mycket lilla investeringsbanken Merbanco i Wyoming. Den har enligt medieuppgifter påståtts ha ägarintressen i den globala koncernen AGCO som tillverkar traktorer och jordbruksmaskiner, men på AGCO känner man inte till Merbanco.

– Det namnet har jag aldrig hört. De kan äga några aktier eftersom vi finns på börsen, men de är inga stora ägare, säger Greg Peterson, chef för investeringskontakter på AGCO, till TT.

Regeringen i möten

Svenska regeringens delegation, med Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepatementet, i spetsen, hade flera möten med Saabspekulanter under tisdagen. Vad mötena gav vill man inte berätta.

Regeringens hastigt planerade Detroitresa imponerade inte på Christer Karlsson, professor vid Copenhagen Business School i Köpenhamn.

– Närvaron i Detroit tror jag är ett spel för galleriet. För mig är det nästan en parodi, säger han.

Christer Karlsson tror att GM vill hitta en köpare och att det mest sannolika är att Saab kan få en tidsfrist på tre till sex månader.

Det avgörande skeendet för Saab fick fack och politiker att strömma till Trollhättan. På onsdagsmorgonen väntas Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin besöka Saab.

TT