Lättnadens suck i Trollhättan

”I allas intresse att hitta en ny ägare”

NYHETER

Det uteblivna nedläggningsbeslutet orsakade en lättnadens suck på många håll i Sverige.
Inte minst på Saab.

– Det känns väldigt bra att man ser att vi har potential. Det ligger i allas intresse att hitta en ny ägare, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning, med glädje i rösten till TT.

Gunilla Gustavs tolkar styrelsens beslut som att den bedömt att det finns seriösa intressenter.

– Styrelsen anser att de intressenter som finns är så seriösa att de måste undersökas, säger Gunilla Gustavs.

Mitt i lättnaden över att det i alla fall inte blev ett nedläggningsbeslut framhåller Gunilla Gustavs hur tufft det blir att ro allt i hamn med en så kort tidsfrist.

– Det är extremt lite tid, men samtidigt är det bra att alla vet att det är bråttom.

Regeringen välkomnar besked

Näringsminister Maud Olofsson (C) och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) välkomnar tisdagens besked från GM.

– Vi tycker naturligtvis att det är bra att vi har lyckats övertyga GM om att de ska pröva de intressenter som nu finns och att vi har vunnit en del tid. Vi hoppas naturligtvis att det ska leda till ett bra slutresultat, säger Olofsson till TT.

Maud Olofsson vill inte kommentera vilka eller hur många intressenter som finns, men säger att det har förekommit en del kontakter.

– Vi har velat berätta vad det är för verktyg vi har, vilken möjligheter vi har att stödja dem med det paket som kommer utifrån den europeiska överenskommelsen med lånegarantier, vilka utbildningsinsatser som vi gör och vilka infrastrukturinvesteringar vi gör.

Nöjda fackförbund

Det var ganska nöjda miner hos samtliga fackliga företrädare som hade mött upp i Folkets Hus i Trollhättan för en improviserad presskonferens efter GM:s besked på tisdagskvällen.

Där fanns Paul Åkerlund, ordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan, Anette Hellgren, ordförande för Unionen på Saab, Stefan Löfven, förbundsbas för IF Metall i Sverige och Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen i Sverige.

– Det var en skön uppgift att få höra att GM beslutat sig för att jobba vidare. Arbetet med att hitta en ny ägare fortsätter, sade Åkerlund.

– Det var ett viktigt besked vi fick i dag. Det visar att GM tittat på Saabs möjligheter i framtiden med nya ägare, sade Anette Hellgren.

Ser möjligheter

Stefan Löfven föll in i hyllningskören:

– Det är visserligen kort om tid, men om man arbetar fokuserat så finns alla möjligheter att lösa det. Det har hänt mycket under tiden med Koeningsegg som kan ligga till grund. Nu gäller det att samla fackliga företrädare, företaget, regering och andra intressenter så att alla jobbar ihop.

Även Cecilia Fahlberg såg möjligheter i ett annars dystert Saab-perspektiv:

– Det här var ett bra besked. Nu finns det tid att utvärdera nya köpare och säkerställa Saabs framtid, sade hon.

Glada ingenjörer

Organisationen Sveriges Ingenjörer gläds åt det nya beskedet från Detroit om att Saab får en frist.

"Ett positivt besked för Saab, Trollhättan men också för hela den svenska bilindustrin", skriver ingenjörernas förbundsordförande Ulf Bengtsson i ett pressmeddelande.

Han tycker att den "den uthållighet och den framtidstro våra medlemmar visat saknar motstycke".

ARTIKELN HANDLAR OM