Sexövergrepp på kristen förskola

Fyra barn drabbade – förskollärare sitter häktad i Jönköping

NYHETER

En förskollärare sitter häktad i Jönköping, misstänkt för grova sexbrott mot barn på den kristna förskola i Jönköpings län där han jobbat.

Barnen på skolan är 1 till 5 år gamla.

– Vi är omtumlade, säger Frälsningsarméns informationschef Bert Åberg.

Det var på dagen den 19:e oktober som ett barns berättelse fick föreståndaren på förskolan att misstänka mannen. Redan på kvällen avskildes han från sitt arbete och dagen efter anmäldes han till polisen.

En anmälan gjordes även till socialtjänsten i kommunen samt till skol- och barnomsorgsförvaltningen.

Enligt lokala medier är det fyra barn som ska ha utsatts direkt för de grova sexövergreppen. Dessutom ska polisen ha hittat barnporr i lärarens dator.

”Gott anseende”

– Det handlar om en man som har haft ett gott anseende bland föräldrar och personal, säger Bert Åberg. Vi är chockade och förtvivlade över det som kommit fram.

Skolan har erbjudit krishjälp till oroliga föräldrar och barn. Man har också tagit hand om personalen.

– Vi håller föräldramöten varje vecka. Föräldrarna är förtvivlade och oroliga och har ett stort behov av att prata, säger presstalesmannen. Men ingen förälder har vänt detta mot förskolan och verksamheten pågår som vanligt. Ingen har tagit sitt barn därifrån, säger Åberg.

Sedan avslöjandet har mannen omhäktats tre gånger. Senare i eftermiddag har en presskonferens utlysts i Jönköping. Enligt mannens advokat mår han inte bra.

Bert Åberg förklarar beslutet att gå ut och öppet berätta om händelsen med att man vill undvika spekulationer i medierna. Dessutom vill man undvika att skugga kastas på någon av de andra kristna förskolor som finns i Jönköpings län.

”Barnen mår förhållandevis bra”

Verksamheten vid förskolan pågår så normalt som det går nu och barnen mår, enligt Bert Åberg, förhållandevis bra.

– Det är ju inte alla som känner till det här och vi hoppas att verksamheten ska få pågå ostört, säger han till TT.

Förutom polisanmälan och arbetsrättsliga åtgärder mot mannen så har skolan tillsatt en internutredning i form av extern expertis som ska genomföra en riskanalys av verksamhet och lokaler.

Arbetet ska påbörjas före jul.

Skolan har som anställningskrav vid sina förskolor att en sökande har adekvat utbildning som förskollärare eller barnskötare.

Dessutom tas rutinmässigt utdrag ur belastningsregistret.