Dator bakom dödsbrand

Vid branden i villan i Staffanstorp tidigt på morgonen den 2 september omkom en 27-årig kvinna och hennes fyra barn.
NYHETER

Det var sannolikt ett fel i ett datorbatteri som orsakade dödsbranden i Staffanstorp i Skåne i september, då fem personer omkom.

Den brandutredning som Statens kriminaltekniska laboratorium har gjort pekar på att branden har startat i en dator som i sin tur har antänt en soffa. Men brandorsaken är inte hundraprocentigt fastställd. Det kom fram vid en presskonferens hos Lundapolisen på torsdagen.

Tragisk olycka

– Ingenting tyder på att branden skulle ha varit anlagd. Det är alltså en tragisk olycka, sade kriminalinspektör Per Wejsfelt.

Vid branden i villan i Staffanstorp tidigt på morgonen den 2 september omkom en 27-årig kvinna och hennes fyra barn. De tre äldsta var nio, sju och fem år, det yngsta bara tio månader.

Ingen annan tänkbar orsak

Enligt Wejsfelt är det troliga brandscenariot att överhettning orsakat kortslutning i datorns batteri så att brand har uppstått. Datorn har antänt soffan som den stod i och elden har sedan spritts vidare upp längs väggarna till taket.

– Det finns ingen annan tänkbar brandorsak. Inga rester av ljus, inga spår av brandfarlig vätska, sade han.

Brandskadorna i villan var inte särskilt omfattande. Alla dödsoffren har omkommit av att andas in rök och giftiga gaser. De påträffades på olika håll i huset, ingen av de omkomna fanns i sina sängar när räddningspersonalen gick in.

Känt problem

Att datorbatterier kan orsaka bränder är absolut ingen nyhet för tillverkarna. De senaste åren har miljoner batterier och hela datorer återkallats sedan de visat sig vara brandfarliga. Några axplock:

2006 tvingades Dell, världens största datortillverkare, återkalla 4,1 miljoner batterier på grund av överhettningsrisken. Batterierna var tillverkade av Sony som för övrigt tvingades återkalla 440 000 bärbara datorer i Vaio-serien förra året av samma orsak.

Flera andra tillverkare, till exempel HP, har de senaste åren också återkallat batterier.

TT