Honduras väljer president efter kupp

1 av 3 | Foto: reuters
NYHETER

Tiotusentals poliser och soldater bevakar dagens presidentval i Honduras, fem månader efter kuppen mot Manuel Zelaya. Valet är en tvistefråga mellan USA och de sydamerikanska stormakterna Argentina och Brasilien.

Varken Zelaya själv eller ärkerivalen Roberto Micheletti, landets de facto-ledare efter kuppen i juni, deltar i valet.

I stället kämpar Nationella partiets kandidat Porfirio "Pepe" Lobo, som knappt förlorade mot Zelaya i valet 2005, mot Liberala partiets Elvin Santos. Han var tidigare vicepresident i Zelayas regering. Vallokalerna stänger klockan 23 svensk tid.

Oklart om erkännande

Målet är att vinnaren ska kunna föra Honduras ut ur krisen som har lamslagit landet det senaste halvåret och lett till stopp för utländskt bistånd.

Men det är högst osäkert om omvärlden kommer att erkänna valet, eftersom det organiseras av kuppledarna och lär blåsa bort alla chanser för Zelaya att återinstalleras på presidentposten. En viktig faktor blir valdeltagandet.

Zelaya själv, som befinner sig på Brasiliens ambassad i huvudstaden Tegucigalpa sedan han i september smög sig tillbaka in i landet, kallar valet illegitimt och uppmanar sina anhängare att stanna hemma.

USA kritiseras

USA kallar dagens val "en demokratisk väg framåt för Honduras folk" och har därmed hamnat på kollisionskurs med Brasilien och Argentina, som tycker att ett erkännande av valet vore en seger för kuppmakarna.

Den 28 juni trängde soldater in i Manuel Zelayas hem i gryningen och kastade ut honom ur Honduras. Bakgrunden var att presidenten försökte få till en folkomröstning om att ge honom rätt att kandidera i årets val. Konstitutionen säger att presidenten bara får sitta en mandatperiod.

TT