Blodbad i pakistansk moské

NYHETER

Predikanten hade just avslutat fredagsbönen i den fullsatta moskén med orden "Gud är störst".

Då slog självmordsbombarna till. Räddningspersonal fick samla ihop liken från vad som sades vara ett 40-tal människor.

Målet för dagen i Pakistan var en helgedom i garnisonsstaden Rawalpindi utanför huvudstaden Islamabad.

Moskén är populär bland soldater. Pakistans arméhögkvarter ligger strax intill och området borde vara ett av de mest välbevakade i landet.

Att döma av kaotiska vittnesuppgifter började angriparna med att skjuta bland de hundratals moskébesökarna, och kanske kasta handgranater, innan de sprängde sig till döds. De sägs ha varit minst tre.

Utöver dödsoffren skadades tiotals människor.

Ses som hämnd

Ögonvittnet Ishtiaq befann sig i helgedomen när han hörde flera smällar, sade han till tv-kanalen Geo.

– När jag gick in i moskén hörde jag den första smällen i stora bönesalen. Strax därefter hördes en smäll till. Det fanns döda eller skadade i hallen och jag fick ett splittersår i benet.

Inrikesminister Rehman Malik drog slutsatsen att attacken var en hämnd för arméns storoffensiv i de talibanstarka områdena Swatdalen och Waziristan. Ingen grupp tog dock omedelbart på sig dådet.

Sedan offensiven började i oktober har hundratals människor dödats i sprängdåd, som myndigheterna anklagar talibanerna för. Omkring 30 000 soldater deltar i striderna, understödda av stridshelikoptrar och attackflygplan.

USA pressar

Våldet lär öka trycket ännu mer på president Asif Ali Zardari att han ska eliminera hotet från talibanerna. Men Zardaris popularitet dalar och han har haft sina duster med landets supermäktiga militär.

Kärnvapennationen pressas också av USA, som vill att regeringen i Islamabad gör mer för att slå ned de talibaner och al-Qaida-medlemmar i gränstrakterna som understödjer sina meningsfränder i Afghanistan. Högt på USA:s önskelista står förstås också al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin.

Fredagens attack visar än en gång att upprorsmakarna har förmågan att slå till i statsmaktens nervcentrum. I oktober stormade en grupp militanta arméhögkvarteret i Rawalpindi. De förskansade sig där i ett dygn. 22 människor dödades.

TT