Färre åtal för kvinnovåld

Trots specialsatsning hos åklagarkammaren minskar åtalen

NYHETER

Antalet anmälningar om våld och hot mot kvinnor ökar.

Men åtalen minskar – trots att åklagarkammaren i Sverige storsatsar mot dessa typer av brott.

– Cheferna på min myndighet har ingen förståelse och intresse för frågorna, säger en realtionsvåldsspecialist till Dagens Nyheter.

Aftonbladet har i artikelserien 153 kvinnor dödade av sina män uppmärksammat våldet mot kvinnor i Sverige.

Samtidigt har åklagarkammaren i Sverige startat en specialsatsning mot dessa typer av brott. Sedan några år tillbaka har 30 av 32 åklagarkammare anställt så kallade relationsvåldsspecialister.

Tanken är att dessa ska utbilda poliser och snabbt komma in i utredningar som rör våld i relationer vilket i förlängningen ska leda till fler åtal.

Inget resultat

Men specialsatsningen har inte gett resultat.

Tvärtom har antalet åtal gällande misshandel mot kvinna och grov kvinnofridskränkning blivit färre de senaste åren. Det visar Dagens Nyheters granskning av Brottsförebyggande rådets, Brås, siffror.

– De här ärendena är väldigt tunga, men cheferna på min myndighet har ingen förståelse och intresse för frågorna. Jag fredas inte från ärenden och har påtalat detta, men inget händer, säger en realtionsvåldsspecialist till tidningen.

"Felet hos polisen"

Åklagarkammarcheferna menar att problemet ligger hos polisen.

– Jag upplever att kriminalpolisens utbildningar bör bli bättre. Polisen är en nålsöga, de skulle vara bättre på förhörsteknik och bemötande. Där finns en brist, säger Stefan Bergman på Södertörns åklagarkammare.

DN:s granskning visar också att det är stora skillnader regionalt på hur många relationsvåldsärenden som går till åtal.

Värst är det i Västerbottens län. Där gick bara 20 procent av anmälningarna om grov kvinnofridskränkning till åtal förra året.

I de län med bäst uppklarningsprocent, Gotland och i Jämtland, var den siffran 69 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM