Hårda straff för Halloween-mordet

Tre fällda för sexmord på student

Amerikanska Amanda Knox dömdes till 26 års fängelse och hennes italienska ex-pojkvän till 25 år för mordet på den brittiska studenten Meredith Kercher.
NYHETER

Amerikanskan Amanda Knox har dömts till 26 års fängelse i Italien för det sexanknutna mordet på en brittisk student, Meredith Kerchner, 2007. Därmed slöts ett kapitel i det extremt uppmärksammade mordfallet.

– Nej, nej, nej, skrek 22-åriga Knox och kastade sig snyftande i famnen på sin försvarsadvokat när domaren läste upp domen mot amerikanskan och hennes medåtalade, den italienske studenten Raffaele Sollecito, som dömdes till 25 år.

Domen föll i den italienska universitetsstaden Perugia vid midnatt mot lördagen.

Rättssalen var fullpackad med människor, bland dem släktingar till de dömda och till offren samt – inte minst – pressen. Även utanför domstolsbyggnaden trängdes massmedierna när domarna skulle falla efter den elva månader långa rättegången.

Dubbel bild

Kombinationen av mord, sex, ungdom, skönhet och djup tragedi har fått medier att flockas kring framför allt Amanda Knox som flugor runt en sockerbit.

Mycket av det medierna grävt fram om henne har pekat på en "dubbel personlighet": dels den amerikanska helylletjejen, dels den störda och sexbesatta unga kvinnan. Sista ordet om mediernas roll i fallet lär definitivt inte vara sagt.

Det gäller också det italienska rättsväsendet, där exempelvis juryn under rättegången varit fri att följa med i medierapporteringen.

Den 22-åriga Kerchner hittades dagen efter mordet i huset som hon delade med Knox och två italienska kvinnor. Hon var halvnaken och skuren i halsen. Tidigare har en i dag 22-årig man, Rudy Guede, dömts till fängelse för mordet. Han avtjänar nu ett 30-årigt fängelsestraff.

Knarkpåverkade

Åklagarens linje har varit att de tre – Knox, Sollecito och Guede – var höga på narkotika och försökte tvinga Kerchner att delta i en sexlek, som spårade ur i våld och mord.

Bland annat har röriga och motstridiga vittnesmål under förhören stött åklagarens teori.

Förvaret har bland annat ifrågasatt de DNA-bevis som åklagaren anfört, och hävdat att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att Knox och Sollecito var skyldiga till det makabra dådet.

Båda ska enligt domarna även betala en miljon euro till var och en av Kerchners föräldrar och 800 000 euro till vart och ett av hennes tre syskon.

TT