Medvedev: De saknar hjärna och samvete

Dödstalet stiger efter brandkatastrofen

Foto: Foto: AP
Rysslands president Dmitrij Medvedev är rasande över nonchalansen efter brandkatastrofen som kostat 112 liv – hittills.
NYHETER

PERM Antalet döda efter nattklubbsbranden i Perm i Ryssland har stigit till 112, och fortfarande är läget kritiskt för många av dem som befann sig på nattklubben Chromaja Losjad – Halta hästen – natten till i lördags.

– Ytterligare en kvinna dog på sjukhuset. Dödssiffran är nu 112. För närvarande får 26 personer intensivvård och flera av dessa är svårt brända, sade en talesperson för regionens räddningstjänst till nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Samtidigt anlände människor vid det största bårhuset i Perm för att genomföra den svåra och grymma uppgiften att identifiera kvarlevorna av sin anhöriga.

Begravningar

Runt 35 personer stod på morgonen i snön utanför bårhuset, medan en mindre grupp samlades utanför Halta hästen för att hedra de döda genom att lägga ner blommor och tända ljus.

De första begravningarna efter en av Rysslands värsta katastrofer de senaste åren hölls också på söndagen i Perm, som är beläget cirka 120 mil öster om Moskva vid floden Kama i Uralbergen.

Branden på Halta hästen orsakades av allt att döma av att fyrverkeripjäser som sköts iväg och satte eld på inredningen som dominerades av trä och rotting.

Många av de omkomna dog sannolikt av kolmonoxidförgiftning när folkmassan fick panik och försökte fly ut ur lokalen.

Nonchalans

Rysslands minister med ansvar för landets räddningstjänst meddelade i lördags att Halta hästen redan bötfällts två gånger för brott mot brandskyddet och landets president Dmitrij Medvedev, som utlyst nationell sorgedag till på måndag, var rasande över nonchalansen.

– För det första har de varken hjärna eller samvete, för det andra verkar de helt likgiltiga till vad som hänt, dundrade den ryske presidenten.

Både ägaren och chefen för nattklubben har gripits liksom tre ytterligare personer som jobbade på Halta hästen. Om de döms till att ha orsakat den förödande branden på grund av försummelse är maxstraffet i Ryssland sju år.

TT-AFP-Reuters