Kravallkaos i Grekland

16 poliser skadade

NYHETER

Den fredliga protesten slutade med kaosartade scener när tusentals poliser och demonstranter drabbade samman.

Bilder från Aten visar bilar i brand, skadade människor på gator och krossade rutor.

Demonstrationerna väntas fortsätta i kväll.

Demonstrationerna på årsdagen av dödsskjutningen av den 15-årige Alexis Grigoropoulos har urartat. Tusentals människor samlades i Aten och Thessaloniki för att minnas polisskjutningen förra året samt visa sitt missnöje med situationen i landet.

Det började lugnt vid den utsatta tiden, 11.30 på söndagen, men urartade snabbt och övergick till våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och folkmassan. Bland annat anarkisterna ner den grekiska flaggan frå en byggnad och ersatte den med sin flagga.

Attackerade polisen

Polisen använde tårgas för att skingra stenkastande ungdomar i Aten på söndagen, vilket är årsdagen av polisens dödsskjutning av den 15-årige pojke Alexandros Grigoropoulos i Exarchia. Händelsen utlöste de värsta kravallerna på tiotals år i Grekland.

– Vi använder tårgas på flera fronter där ungdomar förstör butiker och tänder eld på soptunnor, sade en polis, enligt TT.

Även i Thessaloniki utbröt kaos på söndagen, när demonstranterna gick till attack mot polisen, bland annat med molotovcocktail.

Strax efter sammandrabbningen började kom uppgifter om att minst fyra demonstranter skadats och att 134 personer omhändertagits av polisen, uppger AP.

Ytterligare 80 personer omhädertogs av polisen i Thessaloniki.

Över 3 000 människor deltog i demonstrationståget som gick fram till parlamentet. Demonstranterna uttryckte också sitt missnöje med hög arbetslöshet och ekonomisk kris.

Började i lördags

Regeringen har beordrat ut 6 000 poliser som ska förhindra nya upplopp i huvudstaden.

– Det har gått ett år sedan polisen mördade pojken, och regeringen som orsakade mordet har kollapsat men ingenting har förändrats när det gäller polisbrutalitet. Vi vill ha fler jobb, mer utbildning och inte fler poliser, säger universitetsanställde Panos Garganas, uppger TT.

Kaoset började redan under lördagen, när grekiska polisen grep eller omhändertog över 150 personer i Aten.

Bilar eldades upp i området där 15-årige Alexis Grigoropoulos sköts ner den 6 december 2008. Tolv personer greps för bränderna och ytterligare 81 togs in för förhör. Ytterligare 41 hamnade i arresten för att ha ockuperat ett hus.

Sent på söndagseftermiddagen kom uppgifter om att 16 poliser skadats i oroligheterna under söndagen, enligt AP.

Minst fyra demonstranter uppges ha blivit skadade. En kvinna blev påkörd av en polis på motorcykel, med det fanns ingen närmare information om hennes skador.

En ny demonstration är planerad i kväll.