Landet där var fjärde man har våldtagit

Undersökning riktar hård kritik mot landets regering

NYHETER

En av fyra sydafrikanska män har någon gång genomfört en våldtäkt.

Det visar en undersökning från landets medicinska forskningsråd.

Nu får den sydafrikanska regeringen hård kritik för att inte ta våldtäktsproblemet på allvar.

Undersökningen, som har gjorts på 1 738 män, säger också att hälften av de män som säger sig ha utfört en våldtäkt har genomfört fler än en attack.

Och tre av fyra av dem som erkänner våldtäkt utförde övergreppen under tonåren. Enligt undersökningen är just gruppvåldtäkter under tonåren vanliga eftersom de ses ett mandomsprov av många män i Sydafrika.

"Beror på uppfostran"

Professor Rachel Jewkes, som är en av dem som genomfört undersökningen är inte förvånad över resultatet. Men hon är kritisk till hur landets regering behandlar ämnet.

– Vi känner sen tidigare till att vi har en högre andel våldtäktsfall än andra länder. En faktor är att sydafrikanska män under historien har uppfostrats under en form av maskulinitet som säger att man ska vara stark och tuff och använda våld för att få kontroll över kvinnor, säger hon till BBC.

– Det viktigaste är att vi ändrar den norm som säger att det är acceptabelt att tvinga kvinnor till sex.

Tre procent av de som erkänner våldtäkter säger att de utfört övergreppet mot en annan man.

Männen som ingick i undersökningen testades också för hiv. Men våldtäktsmännen var inte smittade av hiv i större utsträckning än den övriga befolkningen.

Inte unikt för Sydafrika

Mbuyiselo Botha, som jobbar på en sydafrikansk organisation som informerar män om kvinnors rättigheter, känner sig nedslagen över resultatet. Men han tror inte att det höga antalet våldtäktsfall i landet är unikt för Sydafrika.

– Jag tror att det beror mycket på hur män blir uppfostrade runt om i världen. Att män lär sig att vara dominerande mot kvinnor och att kvinnors rättigheter kränks sker över hela världen, säger han till BBC.

Den sydafrikanska regeringen har tidigare fått kritik för att man inte tar våldtäkterna i landet på allvar.

En annan undersökning som presenterades nyligen visar att ett barn blir våldtagen var tredje minut i Sydafrika, och de flesta av fallen anmäls aldrig.