”Lagen slår mot hederligt folk”

Svensk handel vill se bättre förebyggande arbete

NYHETER

Den som köper stöldgods kan dömas för häleri – även om köpet gjorts i god tro.

Men Svensk handel sågar lagen.

– Den slår orättvist mot vanligt hederligt folk, säger Dick Malmlund.

I juli 2003 ändrades godtrosförvärvslagen i Sverige och det blev svårare för den som köpt stöldgods att hävda att det gjorts i god tro. Det betyder att den ursprungliga ägaren har rätt att få tillbaka varan och att köparen har kastat sina pengar i sjön – även om den inte haft en aning om att varan var stulen.

– Förändringen har fått viss effekt, men inte den man önskade. Den slår mot människor som gjort det de kan göra för att kontrollera varan, säger Dick Malmlund, säkerhetsansvarig på Svensk handel.

Kontrollera varan

Lagen kräver att konsumenten ordentligt kontrollerar en vara innan den köps. I vissa fall har till och med prylar som auktionerats ut av myndigheter – som Kronofogden – visat sig vara stöldgods. Då har köparen tvingas lämna ifrån sig varan, utan att få några pengar tillbaka.

Dick Malmlund önskar förebyggande satsningar för att stävja häleriet.

– Ungefär 850 000 stölder anmäls på ett år och i 30-40 procent av fallen säljs stöldgodset vidare. Men bara en bråkdel, 3 500 hälerier, anmäls. Man kommer inte åt de riktiga skurkarna, säger han.

Folk blir förbannade

Han är också kritisk till att polisen måste ingripa direkt vid stöld och att det därför är väldigt svårt att komma åt hälarna. Svensk handel har vid flera tillfällen, bland annat vid köttstölder, följt efter tjuvar just för att komma åt hälarna.

– Det billigaste som finns är att skaffa nya lagar, men om man inte följer upp arbetet händer inget. Då blir folk bara förbannade, säger Dick Malmlund.

FAKTA

Kontrollera säljaren noga

Kontrollera säljarens identitet och mantalsskrivningsadress.

Skriv upp säljarens namn och personnummer.

Skriv av eventuell registreringsbeteckning eller id-nummer.

Fråga efter instruktions- och serviceböcker.

Är produkten betalad? Om säljaren har ett avbetalningskontrakt kan du få betala dubbelt för varan.