Åtta dog efter explosion i skola

40 skadades efter explosion i Bagdad

Foto: Karim Kadim
NYHETER

Barnen, mellan sex och tolv år, hade just lämnat klassrummen efter dagens första lektioner när explosionen inträffade.

Nu rekommenderar Iraks valkommision att det förestående parlamentsvalet skjuts upp i 45 dagar.

På så sätt hoppas man kunna stoppa den senaste tidens upptrappning av våld i det oroliga landet.

Minst åtta personer dog i en explosion utanför en grundskola i shiadistriktet i Sadr-staden i Bagdad i dag.

Bland de döda fanns sex barn mellan sex och tolv år. De hade just lämnat sina klassrum efter morgonens lektioner. Ytterligare tjugofem barn fanns bland de 41 skadade, skriver AP.

Anklagar shiitisk milis

Polis och vittnen gav olika uppgifter om vad som orsakat explosionen, om det var en bomb, en raket eller gömställe för vapen som exploderat.

Enligt den irakiska arméns talesman i Bagdad, Qassim Atta, var det ett hemligt gömställe för vapen och ammunition som exploderade under skolan.

Han anklagade så kallade "specialgrupper", shiitisk milis, som enligt amerikansk militär tränas och utrustas i Iran, för att ha gömt vapnen.

Men explosionen slet upp en flera meter stor krater i marken vid skolas ingång, och flera byggnader i närheten skadades.

Skjuta upp valet

I Sadr-staden bor nästan 2,5 miljoner shiamuslimer. Området är en maktbas för den antiamerikanske shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr. Området har inte blivit utsatt för så många större attacker, mycket på grund av den tunga bevakningen från både amerikanska och irakiska styrkor. Men inför nästa års val befaras det området kommer att drabbas av fler attacker för att underminera regeringen.

Med anledning av dagens attack mot skolan rekommenderade Iraks valkommission att parlamentsvalet skjuts upp med 45 dagar till den 27 februari. Allt för att inte komplicera USA:s uttåg ur landet och för att minska på spänningarna och upptrappningen av våld inför valet.

ARTIKELN HANDLAR OM