Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Clark utvisas – när han är 76 år

Olofsson dömd för grovt narkotikabrott

Bytte namn Clark Olofsson har suttit mer än halva sitt liv i fängelse och frågan är om han någonsin kommer ut. Den 62-årige förbrytaren dömdes i går till 14-års fängelse och är med andra ord 76 år då han suttit av sitt straff. Då ska han dessutom lämna Sverige – han har blivit belgisk medborgare och heter numer Daniel Demuynck.   Bytte namn Clark Olofsson har suttit mer än halva sitt liv i fängelse och frågan är om han någonsin kommer ut. Den 62-årige förbrytaren dömdes i går till 14-års fängelse och är med andra ord 76 år då han suttit av sitt straff. Då ska han dessutom lämna Sverige – han har blivit belgisk medborgare och heter numer Daniel Demuynck.

176 kilo knark.

14 nya år på kåken.

Kommer du någonsin ut igen, Clark Olofsson, 62?

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Smugglade med Clark Olofsson - förlorar jobbet

Polisen utför personlig vendetta mot Marcus.

Mannen i segelbåten ”Lovejoy” i Göteborgs hamn har skägg, träningsoverall och Rolex. Det är sommaren 2007 och han berättar för Aftonbladet om sitt nya liv.

Om kärleken. Charterseglingarna till Västindien. Och brottsligheten han lagt bakom sig.

Fast på frågan om han är hederlig kommer svaret snabbt:

– Nej, för fan.

Mannen i båten är Clark Olofsson, Sveriges kanske mest kände brottsling.

Ett år senare.

De har slipat sin plan i månader. Tänkt ut hur knarket ska hitta sin väg. Från Rotterdam, upp genom Tyskland och Danmark över Öresundsbron mot Stockholm och pengarna.

Men männen har inte en chans. Östgötapolisen har gjort gemensam sak med Rikskrim och polisen i Holland och Belgien. De har spanat i månader och känner till allt i förväg.

Den 13 juli 2008 bryter sig polisen in i lokalen i Rotterdam. Och byter knarket mot en ofarlig substans.

Smugglarna börjar sin färd – rätt in i fällan. Sex dagar efter inbrottet kommer försändelsen till Årsta partihallar i Stockholm.

Fem personer grips. Samtidigt slår Göteborgspolisens piketstyrka till mot en 1800-talsgård intill en strand full med campare söder om Varberg.

Där finns Clark Olofsson.

     


Ligan har under en tid fört in 76 kilo cannabis och 100 kilo amfetamin till Sverige. Polisen redogör för ett av sina bevis mot Olofsson: en bild från en övervakningskamera på ett växlingskontor i Stockholm. Där plockar han ut 14 000 euro (cirka 145 000 kronor).

Själv hävdar Olofsson att hans del egentligen inte haft någon betydelse. Att han bara upprepat vad andra berättat för honom och lämnat över telefonkort.

”Allt jag ville ha var 14 000 euro till min båt, gifta mig i oktober 2008 och sedan segla i väg till Tahiti. Det var planen” skriver han till polisen.

Åklagaren, däremot, hävdar att Clark var en viktig länk mellan säljare och köpare.


     


Linköpings tingsrätt, 18 juni i år.

Clark Olofsson leds in näst sist av de åtalade i handfängsel och ska just sätta sig. Det är då han upptäcker honom bland åhörarna på andra sidan glasväggen. Mannen han inte sett på 36 år.

Janne Olsson.

36 år tidigare stormade Olsson in på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm och tog gisslan. Kravet: att få sin kompis Clark frigiven.

Nu ser Clark Olofsson förvirrad ut. Han ruskar på huvudet och nickar kort.

     

Föll han tillbaka i gamla tankar?

Han och Janne Olsson tillbringade sex dagar och fem nätter tillsammans i valvet i augusti 1973. Skapade märkliga band till gisslan och blev världskända för ”Stockholmssyndromet”.

Greps efteråt, hamnade i rätten, blev osams.

Clark var snart på rymmen igen. Han gav spektakulära intervjuer, gjorde rekordrån, flydde genom Europa mot Medelhavet, under sin allt mer lysande kändisstjärna.

Och så 1979, helomvändningen, presskonferensen på Journalisthögskolan. Löftet till svenska folket:

– Jag har sadlat om.

Han var smart, snygg och spännande. Det var svenskt 70-tal och vänstervåg, att råna kapitalistiska banker kunde betraktas som idealistiskt.

Folk trodde honom verkligen.


     

I går föll domen i Göta hovrätt. Clark Olofsson – som redan suttit mer än halva sitt liv i fängelse – döms för grovt narkotikabrott till ytterligare 14 år.

Därefter visas han ut från Sverige för all framtid. Olofsson har nämligen blivit belgisk medborgare och bytt namn till Daniel Demuynck.

Advokaten Ola Salomonsson berättar om planerna att överklaga till högsta domstol.

– Ärligt talat är chansen minimal.

     

Det blir inget bröllop, inga seglatser till Västindien och Söderhavet. En tom, kal cell blir det sista han får se av Sverige. Och vi får se av honom.

Clark Olofsson ska ha varit lugn efter beskedet i går.

Kanske kunde det bara sluta så här.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet