Amerikan misstänks för attackerna i Bombay

Tros även ha planerat dådet mot Jyllands-Posten

Foto: Foto: Reuters
Terrorattacken i Bombay i fjol var riktad mot flera turistmål - lyxhotell och restauranger.
NYHETER

Mannen som misstänks ha planerat bombdådet mot danska Jyllands-posten åtalas även för planering av attackerna i Bombay i fjol.

Amerikanen David Coleman Headley tros ha genomfört flera resor till Indien där han även träffat medlemmar i militanta grupper.

Foto: Foto: Scanpix
Kurt Westergaard ritade Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten.

Sedan dagstidningen Jyllands–Posten publicerade de kontroversiella karikatyrerna av profeten Muhammed 2005 har dödshoten mot tidningen och tecknaren Kurt Westergaard varit många.

Filmade i Köpenhamn

Få har bedömts som så farliga att de lett till åtal. Men i oktober greps två män från Chicago misstänkta för att ha planerat att angripa tidningen.

En av de gripna är amerikanen David Coleman Headley, 49, som greps på O'Hare-flygplatsen i Chicago. Han ska då ha varit på väg till Pakistan. Två veckor senare greps även kanadensaren Tahawwur Hussain Rana, 48, som tros ha bidragit med pengar.

Enligt åtalet har Headley gjort två rekognoseringsresor till Danmark med syfte att finna lämpliga terrormål. Han har haft nära kontakter med kända militanta grupper i Pakistan och ska ha gjort noggranna filminspelningar i Köpenhamn.

Reste till Bombay

Nu rapporterar amerikanska medier att Headley inte bara åtalas för att ha planerat bombdåden mot Jyllands-posten utan även åtalas för inblandning i attackerna i Bombay i november förra året.

166 personer miste livet i de våldsamma attackerna och Headley misstänks ha utfört tre resor till staden där han tagit bilder och filmat de platser som senare angreps av beväpnade män.

Utbildats av terrorister

Headley har också utbildats i pakistanska träningsläger som leds av den terrorstämplade organisationen Lashkar-e-Taiba, skriver Bloomberg.

När männen greps sade tecknaren Kurt Westergaard, 75, till danska Extra Bladet att han påverkats starkt av hotbilden mot honom.

– Jag blir galen på alla dödshot.