118 döda i bombdåd i Bagdad

1 av 2 | Foto: Foto: Scanpix
Irakiska säkerhetsstyrkor letar efter överlevande efter tisdagens bombattack i närheten av det nya finansdepartement i Bagdad.
NYHETER

Fem bomber detonerade med bara några minuters mellanrum.

118 personer dödades och över 400 skadades i en serie bombdåd i Bagdad i dag – men dödstalet kan komma att stiga.

– Vi hade gått in i en affär några sekunder före smällen, taket rasade in över oss och vi förlorade medvetandet. Sedan hörde jag skrik och sirener runt om, berättade Muhammad Abd al-Ridha, en av tisdagens över 400 skadade, för Reuters.

Det började med att en bomb exploderade vid en vägspärr i stadsdelen al-Dura tidigare i dag. Tre poliser dödades.

Runt halv elva irakisk tid smällde det igen då två bilar exploderade i närheten av arbetsmarknads- och inrikesministeriet i centrala Bagdad, enligt Al Jazeera. Några minuter senare detonerade ytterligare två bomber nära ett universitet samt i ett affärsområde.

180 skadade

Enligt de senaste siffrorna dödades 118 människor dödades och 197 skadades i serien av bombdåd och efter attackerna steg rökpelare mot skyn och sirener och skottsalvor ljöd i staden.

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attackerna.

– Både civila och säkerhetspersonal har dött, säger Bagdads säkerhetstalesman Qassim Atta.

Skolbarn dödades

Dagens blodbad är den första stora attacken i Bagdad sedan den 25 oktober. Då sprängdes två lastbilar vid justitiedepartementet och 155 personer dödades.

I måndags dog åtta personer och ett 40-tal skadades, de flesta av dem barn, i en attack mot en skola.

– Samma svarta hand som ligger bakom attackerna i augusti och oktober utförde dagens bombningar. Det här har al-Qaidas och Baath-partisternas stämpel på sig, sade säkerhetstalesmannen Qassim Atta till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till Saddams forna maktparti.

FAKTA

Värsta dåden i Irak:

Attacken mot Iraks justitiedepartement och guvernörskansliet i Bagdad den 25 oktober var det värsta enskilda attentatet i Irak sedan 2007, med över 150 döda och fler än 500 skadade. Två månader tidigare dödades omkring 100 av självmordsbomber vid finans- och utrikesdepartementen.

När striderna mellan shia- och sunnimuslimer pågick som värst under 2006 och 2007 inträffade en rad stora dåd med 150–200 döda runt om i landet. Våldsvågen inleddes efter sprängningen av Gyllene moskén i Samarra i februari 2006.

Iraks hittills värsta dåd är de fyra koordinerade självmordsbomber som riktades mot den yazidiska minoriteten i två samhällen i norra Irak den 14 augusti 2007 då mellan 500 och 800 personer beräknas ha blivit dödade. (TT)