Ministern backar

Husmark Pehrsson: Jag måste vara ödmjuk

Foto: MAGNUS WENNMAN
”Vi är beredda att ändra lagstiftningen”, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
NYHETER

De nya, tuffa sjukreglerna klubbades i går i riksdagen.

Men efter den hårda kritiken är socialförsäkringsministern beredd att backa.

– Jag måste som politiker vara ödmjuk och ta intryck, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Efter en tuff debatt beslutade riksdagen med röstsiffrorna 149–140 om det sista steget i den så kallade rehabiliteringskedjan.

Vad har du att säga till alla som i dag är väldigt sjuka och rädda för att tvingas till arbete?

– Regeringens ambition i hela sjukförsäkringen är att vi ska skydda de som är mest sjuka. När det nu visar sig att det finns ett behov av att klargöra detta ytterligare så är vi beredda att göra det, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Det finns alltså ingen anledning till oro. Ändå denna rädsla bland människor. Hur kan det komma sig?

– Om det finns otydligheter så är vi beredda att ändra lagstiftningen.

På vilket sätt då?

– Genom det utskottsinitiativ som nu är taget. Och det är en fråga för riksdagen och inte regeringen. Det är inte slutjusterat, så det tänker jag inte ha någon uppfattning om.

Försäkringskassans dåvarande ordförande Inger Efraimsson avgick i protest mot regeringens politik. Hon varnade för att tusentals svårt sjuka människor kunde komma i kläm. Henne avfärdade du som dåligt påläst.

– Jag har inga kommentarer till avgången. Regeringens intention har hela tiden varit väldigt tydlig. Det visar alla de undantag vi har. Jag är ödmjuk och säger att behöver vi ytterligare förstärkningar och förtydliganden i reglerna så kan vi få göra det. Vi kan tvingas gå in och justera.

De som har det sämst ska leva på 892 kronor i månaden. Hur ska det gå?

– Det är de som inte haft inkomst innan, utan ett försörjningsstöd innan de blev sjuka. Då träder samhällets trygghetssystem in, vad ska vi annars ha försörjningsstödet till?

ARTIKELN HANDLAR OM