– Det blir inte lätt för henne

Kärlekssagan mellan Elin & Tiger har blivit en mardröm

1 av 7
Det perfekta paret Elin och Tiger är lyckliga på NBA-finalen i Orlando 11 juni och för världen var de fortfarande det perfekta paret.
NYHETER

När kärleken mellan Tiger Woods och Elin Nordegren blev känd konstaterade Jesper Parnevik kort:

– Jag hoppas det funkar, det blir säkert inte lätt för henne.

Nu, nästan åtta år senare, har det visat sig hur rätt han skulle få.

Sommaren år 2000 vann Tiger Woods, 24, tre raka majors, de största titlarna inom golf.

I klädbutiken Champagne i Stockholm stod en sommarvikarie som inte brydde sig en sekund om tävlingsgolf. Elin Nordegren, 20, pluggade psykologi i Lund och drygade ut sommarkassan med ett extraknäck i butiken. Dessutom jobbade hon extra som fotomodell.

En tidig sommardag fick klädbutiken besök av en äldre dam som var irriterad och ville klaga hos personalen. Elin tog emot klagomålen, hjälpte damen och fick henne till slut att nästan be om ursäkt för att hon störde verksamheten.

I ett hörn av butiken följde Mia Parnevik hur Elin hanterade den irriterade kunden. ”Fan, va cool hon är med folk”, tänkte Mia och presenterade sig en stund senare.

Inför hösten flyttade Elin Nordegren till Jupiter, Florida, för att arbeta som barnflicka hos familjen Parnevik. Hon skulle bli kvar i 18 månader och sommaren därpå ha sällskap även av sin tvillingsyster Josefin.

Inför avresan gav Elin en kort intervju i Café Sport, där hon poserade på en skärgårdsklippa i Älgö, i blöt bikini. Hon berättade att hon upptäckt golf som hobby:

– Det är en ny grej, sa hon.

– Tidigare har jag sysslat med saker som dykning, kickboxning och styrketräning. Golf är ju lite lugnare, mer rutiga tröjor och sånt. Jag ger det i alla fall en chans...

Elin berättade på modellsajten flickor.se att hon ”saknade tålamod” och att en perfekt fredagskväll var ”god mat och en videofilm med någon man tycker om”.

Som barnflicka hos Parneviks umgicks hon med familjens välkända vänner, bland andra Celine Dion.

Första mötet med Tiger

I juli 2001 följde Elin och systern Josefin med familjen Parnevik till Dover i England för British Open i golf, en turnering där Tiger Woods var regerande mästare.

– Det här är Elin och Josefin, sa Jesper när han presenterade barnflickorna för världsettan.

Ungkarlen Woods log. Att han var svag för vackra blonda kvinnor visste Jesper, precis som alla andra spelare. I det tysta hade Woods haft många kvinnor i sitt följe, utan att det skrevs om det i pressen.

Hemma i Florida började sedan telefonen ringa hos Parneviks – hela hösten. Det var Tiger som sökte Elin, ibland flera gånger om dagen. När Mia svarade kunde Tiger skoja lite om det, men Jesper drev med honom.

– Han fick verkligen Tiger att svettas i de där samtalen, har Mia berättat.

Världsstjärnan blyg

Allt eftersom tiden gick började Tiger Woods bjuda hem sig själv till familjen Parnevik.

När Elin blev singel, efter ett längre förhållande med en svensk fastighetsmäklare, utvecklades en romans med golfstjärnan.

Men det började illa – Tiger var så blyg att han bad en mellanhand fråga om hon kunde tänka sig en första date. Elin tyckte Tiger var pinsam och sa nej den gången.

Men till slut föll barnflickan.

I mars 2002 kunde Aftonbladet som första tidning i världen skriva om världsettans svenska flickvän.

– Elin är precis vad Tiger behöver för att få stabilitet i sitt liv. Hon är ödmjuk, mogen för sin ålder och har båda fötterna på jorden. Sen vill hon inte vara i rampljuset som alla amerikanska lycksökerskor, sa Jesper Parnevik.

– Men jag hoppas det funkar, det blir säkert inte lätt för henne...

Elin Maria Pernilla Nordegren föddes nyårsdagen 1980, tio minuter innan systern. Tillsammans har de storebrodern Axel.

De växte upp i Vaxholm och när flickorna var sex år gamla skildes föräldrarna, radiojournalisten Thomas Nordegren och blivande migrationsministern och landshövdingen Barbro Holmberg.

Trots framgångsrika föräldrar fick systrarna jobba extra om de ville ha pengar. Elins extraknäckte – motvilligt – som modell.

– Jag fick dra ut henne på jobb. Hon var knappt intresserad, har flickfotografen Bingo Rimér berättat.

Tjejerna valde studier i Lund, Elin ville bli barnpsykolog och Josefin valde juridiken.

Elins första möte med Tigers föräldrar var nervöst. Pappa Earl hade tydligt markerat att Tiger minsann inte skulle ha

någon fast flickvän som kunde störa golfkarriären och mamma Kultida hade inte godkänt någon av de flickvänner som Tiger presenterat.

Men även Tigers föräldrar föll för den jordnära svenskan. Kultida och Elin har haft en mycket nära relation sedan dess.

Den första julen med Tiger Woods vid sin sida tillbringade Elin i sin morfars stuga i Pärlström, utanför Skellefteå. Tiger fick lära känna sin svenska familj och provade på att åka skidor. Han hade aldrig sett snö.

Diamantring

I ett liv i skuggan av en av världens mest kända idrottsman försökte Elin ändå utveckla sina egna intressen, ha ett eget liv.

Hon studerar fortfarande barnpsykologi på lokala Rollins College, tränar på gym regelbundet och tillbringar mycket tid i naturen.

Under ett besök i Sydafrika dök paret bland delfiner och sälar, innan de åkte ut på safari och sov i sovsäckar under bar himmel.

Det var där Tiger Woods friade med en diamantring – som hans mamma valt.

Han var nervös:

– Men jag hade kollat med några nära vänner om vad de trodde om mitt och Elins förhållande. Hur de såg oss som par och våra framtidsmöjligheter, har han sagt.

Elin och Tiger gifte sig på ett lyxhotell i Barbados, till en kostnad av över en miljon kronor. Åren efter giftermålet föddes parets två barn; Sam Alexis, 2, och Axel, tio månader. Dessutom har familjen två hundar.

Tourens Garbo

Den som tror att livet varit som en saga för Elin Nordgren kan ha fel.

– Att vara gift med en så stor offentlig person är inte lätt. Man måste vara extremt självständig om man inte bara ska vara ”hans fru”. Och Elin har alltid valt ett eget liv, inte minst i rollen som småbarnsmamma, säger en god vän till paret.

Även om Elin undviker det offentliga ljuset måste hon likt en politikers hustru representera sin man, vid sponsormiddagar och välgörenhet. Ändå har hon lyckats få ett privatliv och har kallats ”tourens Greta Garbo”. Helst är hon i lugn och ro innanför de bevakade grindarna till det villaområde i Orlando där paret Woods haft sin bas.

Men fredagen den 27 november förändrades allt. En av tidernas största otrohetsskandaler skakar nu kändisvärlden och än är mardrömmen inte slut för Elin Nordegren. Nu förnedras hon av sin välkände make inför en hel värld, utan att själv ha gjort något fel.

Och nu, nästan åtta senare, får Jesper Parnevik uttala sig igen om barnflickan och golfstjärnan:

– Jag ångrar att jag presenterade henne för Tiger.

FAKTA

HAN KAN FÖRLORA SINA SPONSORER