Vilka vinner Nobelfajten?

Will Smith eller kungen, vem väljer du?

NYHETER

Norge har Will Smith, Westlife och världens mest prestigefyllda pris.

Sverige har Claes Elfsberg, kungen och hundra år av traditioner.

Vem vinner egentligen Nobels festpris?

Fredspriskonserten arrangeras i morgon, dagen efter prisutdelningen, för att uppmärksamma fredspriset.

De senaste åren har Norge slagit på stort när det kommer till glamour under konserten. Kevin Spacey, Scarlett Johansson, Diana Ross, Robyn, Annie Lennox, Kylie Minogue och Sharon Stone är några av världsstjärnorna som medverkat i den direktsända galan.

I Sverige är det mer de över hundra år gamla traditionerna som styr. På dagen får Nobelpristagarna mottaga sina Nobelmedaljer och Nobeldiplom på Konserthuset. Sedan bär det av mot Nobelbanketten i Stadshuset.

Här handlar det om pampiga galakläder, stjärnkockar och klassisk musik.

Nobelbanketten vs. Fredspriskonserten:

Plats och tid för Nobelbanketten: Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm i kväll.

Plats och tid för Fredspriskonserten: Oslo Spektrum i morgon kväll.

Värdar för Fredspriskonserten: Skådespelaren Will Smith och hans hustru Jada Pinkett Smith.

Värdar för sändningen från Nobelbanketten: John Chrispinsson, Cecilia Gralde, Claes Elfsberg, Linda Nyberg och Kristofer Lundström.

Maten, Sverige: En nogrannt planerad och storslagen meny som hålls hemlig in i det sista.

Maten, Norge: Det bjuds inte på middag under konserten.

Genomslag, Nobelkonserten i Norge: Konserten kommer att sändas i 60-80 länder. CNN sänder live från galan.

Genomslag, svenska Nobelbanketten: Sänds i SVT.

Uppträdanden i Norge: Wyclef Jean, Toby Keith, Westlife, Natasha Bedingfield och Donna Summer med flera.

Uppträdanden i Sverige: Ett divertissemang framfört av Romeo- och Juliakören.

Att den norska konserten är mer glammig och den svenska banketten något mer traditionsstyrd är precis som det ska vara enligt medierådgivaren Paul Ronge.

– Nobelbanketten är som Kalle Ankas julafton. Det är de långa balklänningarnas dag, med omdiskuterade urringningar och en fyra timmar lång middag. Det är ett vinnande koncept som inte bör ändras, säger han.

Att den norska konserten får större internationellt genomslag är inte konstigt med tanke på värdarna och artisterna, men att slänga in Will Smith på Nobelbanketten tror Ronge vore ödesdigert.

– Det skulle kanske ge fler tittare men det skulle nog uppfattas som löjligt. Den signal som Sverige vill sända ut med Nobelpriset och banketten är inte tjo och tjim. Det ska få folk att förknippa Sverige med forskning och innovation.

Om medierådgivaren Paul Ronge har något tips till den svenska Nobelbankettskommittén så är det att dra på smilbanden något mer.

– Det blir lätt lite för stelt och pretentiöst. Jag hoppas att Claes Elfsberg och Linda Nyberg ger en lite mjukare framtoning för oss tv-tittare.

FAKTA

Varför delar Norge ut fredspriset?

Alfred Nobel skrev i sitt testamente att just fredspriset skulle delas ut i Oslo. Varför är oklart. Inte ens den norska fredspriskommitén vet med säkerhet varför inte Nobel lika gärna gav Sverige ansvar för alla pris.

En teori är att Nobel ville visa respekt för den dåvarande unionen mellan Sverige och Norge och därför ge lillebror chansen att vara med och bestämma.

Prisceremonin äger rum i stadshuset i Oslo den 10 december. Det är det enda nobelpris som delas ut i Oslo; de övriga prisen delas ut samma dag i Stockholm. Priset har delats ut sedan 1901. Ett längre uppehåll gjordes 1939–1943 på grund av andra världskriget och Nazitysklands ockupation av Norge.