Knepiga fall — då behövs min hjälp

Det är aldrig försent att anmäla en våldtäkt

NYHETER

Hej Leif GW! Det är kallt ute i dag, känner du?

–Jag fryser aldrig.

Du, jag undrar en sak. Vad gör du nu för tiden?

–Vad menar du med det?

Jag menar vad gör du nu för tiden?

–En massa saker. Jag jobbar jävligt mycket, ska du veta. Jag är precis färdig med en utredning om de bakomliggande orsakerna till att vissa län har betydligt fler anmälda brott än andra län. Sedan arbetar jag med ett inspektionsärende och jag funderar på att dra igång ytterligare några inspektionsärenden. Det finns mängder med knepiga fall och misskötta utredningar i det här landet som behöver min hjälp.

Ni har haft en hel del sexualbrott i Efterlyst den senaste tiden Hur definieras våldtäkt, var går gränsen?

–Enligt svensk lag definieras våldtäkt med att någon använder våld eller hot om våld för att utföra en sexuell handling mot en annan människa. Våldtäkt behöver inte alltid ske på ett sådant sätt som man förknippar med våldtäkt, men oavsett vilket så innebär det ett stort trauma för den som är utsatt. Det är som regel förenat med skam och skuldkänslor, den drabbade kan få koncentrationssvårigheter och det kan till och med utlösa en depression. Det är viktigt att tänka på att skulden endast ligger hos gärningsmannen, oavsett omständigheterna. De flesta våldtäkter begås inte av okända gärningsmän utan förövaren är oftast någon du känner – eller i vart fall känner igen. Jag får ofta frågor kring det här ämnet.

Måste man anmäla en våldtäkt direkt efter att den har ägt rum?

–Många klarar inte av att göra en anmälan på direkten utan våndas oerhört mycket inför att ta kontakt med polisen. Det är aldrig för sent att anmäla. Preskriptionstiden för våldtäkt är tio år, så det är inte försent att anmäla en flera år gammal våldtäkt. Det kan vara bra att veta.

Gabriella Moberg Piluso

ARTIKELN HANDLAR OM