Scheins gömda testamente ogiltigt

"Eva Fischer är mycket nöjd"

1 av 2
NYHETER

Det testamente som hittades fasttejpat under en bänkskiva i Harry Scheins kök är ogiltigt.

Scheins granne, som var förmånstagare i det gömda testamentet, får inte ärva hans pengar.

Istället går arvet till Eva Fischer.

– Hon är mycket nöjd, säger hennes ombud Bertil Södermark.

Attunda tingsrätt anser att testamentet inte var ett uttryck för Scheins yttersta och verkliga vilja.

Det var Eva Fischer, som hade en kärleksrelation till Schein som stämde grannen Björn Baldring. Enligt ett tidigare testamente är hon den huvudsakliga arvtagaren.

Det finns flera skäl till att tingsrätten ogiltigförklarar det gömda testamentet – som gjorde Björn Baldring till ny huvudarvinge.

Inte Scheins språk

Det har en språklig utformning som ter sig främmande för Scheins sätt att uttrycka sig. Han var vid tiden före sin död i alltför dåligt skick för att kunna tejpa fast ett testamente under bänkskivan på det sätt som det var gjort. Vidare var testamentet inte utskrivet på Scheins egen skrivare.

Tingsrätten framhäver också att Schein ofta förklarat för sina vänner och bekanta att det var Eva Fischer som skulle ärva honom. Det gjorde han även efter september 2005 då det gömda testamentet är daterat.

"Är mycket nöjd"

Eva Fischer befinner sig just nu utomlands – men hennes advokat Bertil Södermark har meddelat henne om att striden om arvet är vunnen.

– Hon är mycket nöjd, det är naturligtvis ett positivt besked. Hon tycker att tingsrätten gjort ett korrekt beslut, säger han till Aftonbladet.

– Det har varit trevligt att hjälpa henne att få rätt.

Björn Baldring ska även solidariskt ersätta Eva Fischers rättegångskostnader som uppgår till 2 586 637.

En av rättens ledamöter var skiljaktig och ansåg att Eva Fischers talan skulle ogillas.

Det är varken styrkt att grannarna fått Schein att upprätta testamentet eller att det är förfalskat eller upprättat under inflytande av en psykisk störning, vilket Fischer påstått, anser ledamoten.

Däremot anser ledamoten det styrkt att Schein undertecknade det gömda testamentet i närvaro av två vittnen, som uppfattat att han visste vad han gjorde.

FAKTA

Dramats huvudpersoner

Tommy Lindström

Före detta chef för Rikskriminalen. Inhyrd av Eva Fischer för att utreda fallet. Anklagas av makarna Baldring för att ha trakasserat de personer som bevittnat testamentet.

Ingvar Carlsson

Före detta statsminister. God vän med Harry Schein. Vittnar om att Harry Schein var i dåligt skick i slutet av sitt liv.

Harry Schein

Född i Österrike 1924 och kom till Sverige som tonåring. Startade ett företag som fick patent på ett vattenreningssystem och blev ekonomiskt oberoende. Var även vd för Filminstitutet, debattör och skribent.

Mårten Palme

Professor och son till Olof Palme. God vän med Harry Schein. Vittnar om att det sista testamentet är en förfalskning.

Eva Fischer

Tandläkare. Skriven i Wien där maken, före detta ambassadören Karl Fischer, bor. Hon blev god vän med Harry Schein i mitten av 1990-talet och senare även hans älskarinna. Var Harrys huvudarvinge i alla kända testamenten – utom det sista.

Björn Baldring

Harry Scheins granne sedan 1972. Arkitekt och civilingenjör. Dömd för grov förskingring 1986 och för mutbrott 1995.