Virus sprids via filmer om Tiger Woods

"Människor är för godtrogna"

Foto: Bulls/Scanpix
NYHETER

De nya virusen sprids via videoklipp med kändisnyheter på nätet.

De kriminella utnyttjar ditt intresse för Tiger Woods otrohet och Michael Jacksons död för at locka dig.

– Man klickar på länken för att man vill veta mer, säger Henrik Davidsson på Cisco Security.

Glöm nätfiske och Nigeriabrev. De nya datorbrottslingarna utnyttjar i stället kändisnyheter och sociala medier som Myspace och Facebook för att angripa din dator.

En länk på Facebook som utlovar ett smaskigt klipp om Tiger Woods kan i själva verket ladda ner malware, programvara som tar över din dator.

– Man utnyttjar människors intresse i de här sakerna för att kapa datorer och sprida skadlig kod, säger Henrik Davidsson.

Han berättar att de sociala medierna är på väg att bli en frizon för nätbanditer eftersom användarna känner sig säkra när de är inloggade och inte tänker efter innan de klickar på en länk.

”Man vill veta mer”

– Många har en stor tilltro till de sociala medierna och utnyttjas av kriminella. Man vill klicka, man vill veta mer.

De skadliga programmen kan sedan användas för att ta över din dator och komma över känsliga uppgifter som kontoinformation. Ofta är det internationella ligor som ligger bakom virusen.

– Förr handlade det mer om vandalism. Men nu har de här killarna vuxit upp och insett att de kan tjäna pengar på det här, säger Henrik Davidsson.

För att skydda sig rekommenderar Henrik Davidsson att alla skaffar ett bra virusprogram med brandvägg. Situationen kommer nämligen att bli mycket värre.

– Det har aldrig varit så mycket malware där ute som nu och det kommer att fortsätta att öka.

FAKTA

Malware

Malware är en förkortning av engelskans "malicious software" (illasinnad mjukvara). Det är ett generellt namn för ett datorprogram som är avsett att orsaka skada. Samlingsbegreppet ersätter tidigare begrepp som mer fokuserade på hur ett särskilt program sprider sig.

Till exempel virus, maskar och trojaner. Malware kan användas för att raderara information, fjärrstyra en dator, samla in information eller ändra inställningar på datorn.