GW svarar på era sms

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Polisen bärgar delar av en styckad kropp som hittades i Danvikskanalen i Stockholm 2005. Resten av kroppen hittades på isen under Centralbron i centrala Stockholm. Mordoffret var en hemlös man och fallet är fortfarande olöst.
NYHETER

Är alla mördare kapabla till att stycka sina offer?

GW Nej, inte alls. Det är ett stort steg att stycka en annan människa och man brukar skilja på offensiv och defensiv styckning. Offensiv styckning är när någon i raseri eller för sin egen njutnings skull styckar sitt offer. Defensiv styckning är det som förekommer oftast i sådana här sammanhang och det är helt enkelt en transportfråga. En styckad kropp är enklare att göra sig av med.

Måste DNA vara färskt för att det ska gå att göra en analys?

GW DNA kan analyseras efter mycket lång tid, men det beror helt och hållet på vad för typ av DNA det handlar om. Det är även av stor betydelse var DNA:t har återfunnits.

Vilken typ av DNA arbetar polisen oftast med?

GW Blod, sperma, saliv, hår och hud. 

Vad gör Rättsmedicinalverket?

GW Det är en myndighet som finns på flera platser runt om i landet och deras ansvarsområde är rättsmedicin, rättspsykiatri, rättsgenetik och rättskemi.

Myndigheten gör utredningar och medicinska undersökningar åt rättsväsendet där de bland annat bedömer om en brottsling har en psykisk störning eller inte.

Vad gör en rättsläkare?

GW De är specialistutbildade i rättsmedicin och samarbetar med rättsväsendet. Deras uppgift är att medverka i utredningar av brottmål.

Du skrev om polisens tjänstepistol härom veckan, är det polisens enda vapen?

GW Förutom pistol så är polisen också utrustad med batong och pepparspray. Piketstyrkan har även förstärkningsvapen och det är det minsta man kan säga att Nationella insatsstyrkan också har, men deras beväpning är inte offentlig.

ARTIKELN HANDLAR OM