Polisen står rustad

Radikala grupper uppmanar till upplopp i Köpenhamn

NYHETER

60 000 demonstranter väntas marschera i Köpenhamn i dag.

Samtidigt uppmanar radikala grupper till upplopp.

– Vi tror dagen blir lugn men är beredda på det värsta, säger Köpenhamnspolisen på förmiddagen.

Det kan bli den största demonstrationen för klimatet någonsin. Ungefär 60 000 personer, från 250 olika organisationer, kommer att sluta samman i demonstrationståget.

Vid 13-tiden ska tåget gå från Christiansborgs Slottsplats till Bella Center – där klimatkonferensen hålls.

Familjevänlig

De som organiserar demonstrationen uppger att den ska vara bred, politisk och familjevänlig. Men polisen rustar även för kravaller.

På fredagen hölls en mindre demonstration av ett par hundra demonstranter och 73 av dem greps, de flesta för störande av friden. I dag väntas fler bråkstakar.

– Det finns ungefär 1 000 personer från radikala grupper som kommer att försöka störa ordningen i centrala Köpenhamn. Men vi är väl rustade och har fler poliser i tjänst i dag än i går, säger polisens presstjänst.

Inferno av brinnande bilar

Nätverket Never Trust a Cop gör reklam för demonstrationens antikapitalistiska block, skriver Svenska Dagbladet. "Alla pratar om klimatet – inte vi!" står det på en affisch, och under texten syns ett inferno av brinnande bilar.

Demonstrationståget beräknas komma fram till Bella Center vid fyratiden i eftermiddag, efter att ha gått de sju kilometerna från Christiansborgs Slottsplats.

Aftonbladet finns på plats i Köpenhamn.