Barnfamiljen blåstes av bedragare

"Hela julen är förstörd"

NYHETER

Familjen Ringdahl ville fira nyår i Sälen och hyrde en stuga i fjällen.

Men uthyraren visade sig vara en bedragare.

– Jag vet att han har blåst flera barnfamiljer, säger Ola Ringdahl till Aftonbladet.

Foto: Lars Hedelin
Ola Ringdahl och döttrarna Stella, 11 år, och Sandra, 7 år, får inte fira nyår i fjällen.

I slutet av november satte Ola Ringdahl ut en annons på Blocket där han önskade hyra en fjällstuga under nyårshelgen.

En vecka senare fick han svar. En äldre man berättade att hans fru fått stroke och han därför ville hyra ut sin stuga i Sälen för 7000 kronor.

Mannen skickade bilder på stugan och de båda kom överens om hyresdatum. Ola Ringdahl fick ett kontrakt och en nyckel hemskickad mot en förskottsbetalning på 2000 kronor.

– Jag, mina två döttrar och min flickvän och hennes två barn såg verkligen fram emot att fira nyår i fjällen, säger Ola Ringdahl till Aftonbladet.

Falskt personnummer

Men efter någon vecka hörde mannen av sig igen. I ett mejl skrev han att hade blivit lurad av en tidigare hyresgäst och därför skulle kräva hela hyresbeloppet i förskott.

– Jag blev misstänksam och bad om att få mannens personnummer. Men personnummret visade sig vara falskt. När jag ringde upp och konfronterade mannen sa han att jag tagit fel på födelseåret, men inte heller det nya personnummret visade sig stämma, berättar Ola Ringdahl som försökte kontrollera flera andra uppgifter.

Därefter slutade mannen att svara i telefon.

– Jag har ingen aning om hur vi nu ska fira nyår. Hela julen är förstörd och barnen är jättebesvikna. Jag förstår inte hur man kan vara så kall, det här drabbar oskyldiga barnfamiljer, säger Ola Ringdahl.

Många familjer drabbade

Flera annonsörer på Blocket har blivit kontaktade av den äldre mannen som erbjudit dem samma stuga under nyårshelgen. Vince Reichardt är en av dem som bedragaren försökte lura.

– Men jag googlade på nätet och såg att det inte fanns någon stuga på den angivna adressen, berättar Vince Reichardt för Aftonbladet.

Ola Ringdahl har nu polisanmält bedragaren.

– Jag är rädd att flera barnfamiljer kommer att åka till adressen i Sälen under nyårshelgen bara för att inse att de har blivit lurade, berättar Ola Ringdahl som vill varna andra intressenter för bedragaren.

– Jag uppmanar verkligen alla att kontrollera uppgifterna trots att magkänslan känns bra och personen är trevlig och övertygande.

Aftonbladet försökte under lördagen att ringa till bedragarens telefonnummer. Men mobiltelefonen är fortfarande avstängd.

ARTIKELN HANDLAR OM