Snabba cash för Lapidus

Här är kulturelitens löner – från noll till miljoner

NYHETER

Överst på alla lönelistor hamnar alltid direktörer av olika slag.

Men även inom kultureliten – författare, musiker, skådespelare och konstnärer – finns några inkomstgiganter, visar den inkomstlista Aftonbladet publicerar i dag.

Succén med "Snabba cash" har till exempel gjort Jens Lapidus, 35, till en av Sveriges populäraste författare – och fyllt på plånboken ordentligt.

Med en årsinkomst på 1,4 miljoner går han in som en raket efter giganter som Mankell, Guillou och Marklund.

– Jag trivs bra med att tillhöra giganterna. Det viktiga för mig är emellertid att kunna förmedla nya sätt att skriva skandinavisk kriminalprosa på, säger Jens Lapidus.

Sedan försvarsadvokaten Jens Lapidus slog igenom med debuten "Snabba cash", en kriminalroman som utspelar sig bland människor i skuggan av Stureplan, har pengarna flödat in på kontot. Förra året nådde Lapidus en inkomst på 1,4 miljoner kronor, vilket är 700 000 kronor mer än året innan.

Därmed är det bara författare som Henning Mankell, Jan Guillou, Liza Marklund, Camilla Läckberg och Fredrik Lindström som kan skryta med högre inkomster. "Snabba cash" har precis passerat gränsen på 600 000 sålda exemplar och i början på nästa år har filmatiseringen av boken premiär.

Superdebutanten har däremot en bit kvar till världsexporten Mankell som förra året taxerade en inkomst på 15 miljoner kronor.

Vill du se hur mycket dina favoritförfattare, skådespelare eller konstnärer tjänade under förra året?

Se hela listan på Plus!