Dagens namn: Emil, Emilia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Mördare letar dejt på ny sajt

Dödade sina flickvänner – nu söker de nya

Mikael (till vänster) lurade sin ex-flickvän till ett industriområde. När hon dök upp sköt han henne. Jan-Erik (till höger) efterlyste sin sambo Marie Samuelsson i media. Han hade själv strypmördat henne.   Mikael (till vänster) lurade sin ex-flickvän till ett industriområde. När hon dök upp sköt han henne. Jan-Erik (till höger) efterlyste sin sambo Marie Samuelsson i media. Han hade själv strypmördat henne. Foto: privat, HASSE ERIKSSON

Mikael och Jan-Erik är dömda för att ha mördat sina flickvänner.

Nu söker de kärleken – på fångarnas egen dejtingsida.

– Vi vill hjälpa dem att bygga upp ett kontaktnät med icke kriminella personer på utsidan, säger Therese, en av personerna bakom ­sajten.

I två månader har hem­sidan varit uppe. Där kan intagna män och kvinnor på svenska fängelser lägga upp en profil med personbeskrivning och bild. Sedan kan personer utanför murarna kontakta dem.

Fångarna har, som regel, inte tillgång till internet själva.

Svaren förmedlas i stället av personerna bakom hemsidan.

– Det har börjat rulla på bra. Vi har några hundra medlemmar, säger Therese.

Hon säger att fångar ofta har ont om ”bra” personer i sin närhet, och att det var skälet till att hon och sambon startade dejtingsajten.

– Det här kan vara ett sätt för dem att lära känna bra människor på utsidan.

”Det kan leda vidare”

Av annonserna på sidan framgår att många av fångarna hoppas på att få besök av kvinnorna, eller männen, de söker.

– Många vill ju bara ha en brevvän, men det är klart att det kan leda vidare, ­säger Therese.

Bland de några hundra medlemmarna finns bland annat flera livstidsdömda mördare, grova narkotikabrottslingar och våldsmän.

Till exempel den 28-årige man som under tortyrliknande former rånmördade en 84-årig kvinna i Alvesta 2004.

Efterlyste sitt offer

Och Jan-Erik, 45, från Dalarna, som är dömd för ett uppmärksammat mord. I juli 2003 försvann hans 27-åriga sambo Marie Samuelsson, mamma till deras två barn. Jan-Erik gick ut i media och efterlyste henne. Två månader senare hittades hon död, strypt med en telefonsladd, och nedgrävd invid parets hus.

Jan-Erik fick livstids fängelse.

Tingsrätten skriver i domen att Marie Samuelssons död måste ”ha ­varit utdragen och mycket kvalfylld. Hennes sista ögonblick i livet kan inte annat än ha präglats av stark dödsångest.”

Lurad i dödsfälla

En annan av de kärlekskranka fångarna, Mikael, 37, sköt 2002 ihjäl sin 21-åriga ex-flickvän Helena Thölix med ett jaktgevär.

Han lurade ut henne till ett öde industriområde i Sollentuna, lade sig i bakhåll och väntade. När ex-flickvännen dök upp sköt han henne med två skott.

Aftonbladet har i en uppmärksammad artikelserie granskat mäns dödliga våld mot kvinnor i nära relationer. Sammanlagt hade då, när serien publicerades i maj i år, 153 kvinnor dödats av sina män under 2000-­talet. Både Mikaels ex-flickvän Helena Thölix och Jan-Eriks sambo Marie Samuelsson fanns med i den unika kartläggningen.

– Jag är medveten om att det finns någon kvinnomördare bland profilerna, men vi har valt att dra gränsen vid sexualbrott. Vi vill att alla som har avtjänat sitt straff ska kunna komma ut och få en bra start, säger Therese.

Hur kollar ni upp att de inte är dömda för sexbrott?

– Det är inte så lätt, men alla som blir medlemmar måste berätta vad de är dömda för. Vi kan ju inte garantera att de är ärliga.

”Det är farligt”

Christer Isaksson är chef för klient- och säkerhetsenheten på Kriminalvården.

– Jag tycker att det här är oroande och farligt för kvinnorna, säger han.

Han är medveten om att det finns kvinnor som ­söker sig till ”spännande” interner.

– Och visst finns det relationer som gått bra. Men betydligt fler har slutat illa. Personer som sitter i fängelse har många problem. Ofta är de narkomaner och våldsverkare. De besitter en rad egenskaper som gör det vanskligt att ge sig in i en relation med dem.

Gör Kriminalvården något för att stoppa internetsidan?

– Jag är rädd att det inte finns något vi kan göra.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet